Αναβολή παίρνουν οι κυρώσεις για τα ιρανικά drones στην Ουκρανία

Το ζήτημα της προμήθειας ιρανικών drones στη Ρωσία σε βάρος της Ουκρανίας θα συζητήσουν τη Δευτέρα 17/10 οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε, στα πλαίσια της συνάτησής τους στο Λουξεμβούργο. Και παρά το γεγονός ότι το θέμα μπήκε στην ημερήσια ατζέντα οι κυρώσεις...αναμένεται να αργήσουν.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ουκρανία έχει αναφέρει μια σειρά από ρωσικές επιθέσεις με τη χρήση ιρανικής κατασκευής drones Shahed-136 τις τελευταίες εβδομάδες.

Το Ιράν από τη μεριά του αρνείται κάθε ισχυρισμό, ότι προμηθεύει drones στη Ρωσία, ενώ το Κρεμλίνο δεν έχει σχολιάσει τίποτα μέχρι στιγμής.

Διπλωμάτες ανέφεραν στο Reuters οτι, αν και δεν ήταν δυνατή η επίτευξη συμφωνίας για νέες κυρώσεις τη Δευτέρα, θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία που θα άνοιγε το δρόμο για κυρώσεις σε επόμενο στάδιο.

Ως μια πρώτη κίνηση η Ε.Ε πρόκειται να επιβάλει τη Δευτέρα ταξιδιωτικούς περιορισμούςπρόκειται να επιβάλει τη Δευτέρα ταξιδιωτικούς περιορισμούς και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων σε περίπου 15 Ιρανούς που εμπλέκονται στην καταστολή που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα στις διαδηλώσεις που ακολούθησαν τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί από την αστυνομία ηθών της χώρας.

Η Γαλλία και η Γερμανία, που είναι και οι δύο στην πυρηνική συμφωνία του 2015 με το Ιράν, έχουν καταστήσει σαφές ότι θεωρούν επίσης απαραίτητες νέες κυρώσεις σε σχέση με τα drones που χρησιμοποίησε η Ρωσία και ότι οι μεταφορές των drones θα πρέπει να θεωρηθούν ως παραβίαση του ψηφίσματος 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Το ψήφισμα 2231 ενέκρινε την πυρηνική συμφωνία του 2015 μεταξύ του Ιράν και έξι δυνάμεων - της Βρετανίας, της Κίνας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ - η οποία περιόρισε τη δραστηριότητα εμπλουτισμού ουρανίου της Τεχεράνης, καθιστώντας δυσκολότερο για το Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και αίροντας παράλληλα τις διεθνείς κυρώσεις.

Εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν για το Ιράν τη Δευτέρα, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει αν τα ιρανικά drones ή οι κυρώσεις για τη μεταφορά τους θα είναι στην ατζέντα.

ΕΕΡωσίαΙράνDrones
Keywords
Τυχαία Θέματα
Αναβολή, Ουκρανία,anavoli, oukrania