Αναστασιάδης: Θα συνεχίσω τις προσπάθειες για την επανένωση της Κύπρου

Στις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ, καθώς και στις προοπτικές ενίσχυσής τους, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης σε χαιρετισμό του κατά τη δεξίωση που παρέθεσε η πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία Τζούντιθ Γκάρμπερ, με την ευκαιρία

της 246ης επετείου από την Ανεξαρτησία των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο κ. Αναστασιάδης, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχει μια εξαίρετη και συνεχώς αναβαθμιζόμενη εταιρική σχέση των δύο χωρών που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια, προσθέτοντας πως είναι κοινό το όραμα για περαιτέρω ενδυνάμωση της.

Σχετικά με την αμερικανική επένδυση», στο κέντρο CYCLOPS, υπογράμμισε ότι πρόκειται για «ένα εξαίρετο περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο», ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη δραστηριοποίηση αμερικανικών εταιρειών στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ρωσία – Ουκρανία

Σε ό,τι αφορά στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ολόκληρη η διεθνής κοινότητα καταδίκασε την εισβολή και στέκεται στο πλευρό του ουκρανικού λαού, σημειώνοντας την ανάγκη να επικρατήσει η λογική και η διπλωματία.

Υπογράμμισε τις ομοιότητες της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι τα προσχήματα ήταν τα ίδια.

Κυπριακό

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε την τουρκική αδιαλλαξία, αλλά και τις συνεχιζόμενες προκλήσεις και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου τόσο επί του εδάφους όσο και στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά, προσβλέποντας στο μέλλον, συνεχίζει να προωθεί πρωτοβουλίες και ιδέες που συμβάλλουν στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, στη βάση και της δικής του πρότασης για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων.

«Μέχρι και την τελευταία μέρα της θητείας μου θα συνεχίσω τις άοκνες προσπάθειες για επίτευξη λύσης που θα επανενώνει την Κύπρο επί της συμφωνημένης βάσης για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Πρόσθεσε ότι «είναι τεράστιας σημασίας το να παραμείνουν οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας προσηλωμένοι στη συνέχιση του διαλόγου, και στο να εγκαταλείψουν τα όποια προσχήματα και απαράδεκτες αξιώσεις και προαπαιτήσεις που σε καμιά περίπτωση δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των Κυπρίων, Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων».

ΑναστασιάδηςΚΥΠΡΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗεπανένωση
Keywords
Τυχαία Θέματα