Αναλυτές: Πλησιάζει το τέλος της νομισματικής σύσφιξης- Προσοχή στον πληθωρισμό

Μπορεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης την Πέμπτη, ωστόσο πολλοί είναι οι οικονομολόγοι που προβλέπουν ότι πλησιάζει το τέλος του κύκλου επιτοκιακών αυξήσεων.

Ειδικότερα, ο Fritzi Köhler-Geib, κορυφαίος οικονομολόγος της γερμανικής τράπεζας KfW, σημειώνει ότι «τα στοιχεία που δείχνουν μια πιο αδύναμη οικονομία,

η σημαντική χαλάρωση της αγοράς ενέργειας και η πρόσφατη σημαντική και απρόσμενη πτώση του πληθωρισμού, συνηγορούν στο ότι πλησιάζει το τέλος των αυξήσεων επιτοκίων».

«Από την άλλη πλευρά, η αύξηση των μισθών και το γεγονός ότι ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός και πολύ πιο πάνω από τον στόχο του 2%, επιβάλλουν προσοχή», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό δείχνουν ότι η δυναμική των τιμών υποχωρεί, αλλά οι αυξήσεις των τιμών καταναλωτή εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές. Ο πληθωρισμός που κυμαίνεται στο 6,1% τον Μάιο στην Ευρωζώνη και ο δομικός πληθωρισμός που κυμαίνεται στο 5,3%, δεν επιτρέπουν στους αξιωματιούχους της Φρανκφούρτης να επαναπαύονται

Παράλληλα, η κατάσταση της οικονομίας στην Ευρωζώνη ενδέχεται να χρειάζεται περισσότερη προσοχή μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η περιοχή εισήλθε σε τεχνική ύφεση, καθώς το ΑΕΠ της κατέγραψε οριακή συρρίκνωση 0,1% το πρώτο τρίμηνο του 2023, όπως και το τελευταίο τρίμηνο του 2022.

Σύμφωνα με τον Mark Wall, αναλυτή της Deutsche Bank, αναμένεται ανοδική κίνηση του πληθωρισμού το καλοκαίρι λόγω τουρισμού. Παράλληλα, ο ίδιος σημειώνει ότι η ΕΚΤ θα πρέπει πιθανότατα να περιμένει μέχρι τον Σεπτέμβρη για σαφείς αποδείξεις ότι ο δομικός πληθωρισμός επιβραδύνεται αρκετά ώστε να σταματήσει ο κύκλος των επιτοκιακών αυξήσεων.

επιτόκιαΕΚΤαυξήσειςσύσφιξη
Keywords
Τυχαία Θέματα