Ανακάμπτουν οι τιμές του πετρελαίου μετά τις αποφάσεις του OPEC+

15:02 4/8/2022 - Πηγή: Reporter

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη (4/8), υποχωρώντας από τα χαμηλά πολλών μηνών της προηγούμενης συνεδρίασης.

Ειδικότερα, το αργό Brent καταγράφει άνοδο 0,26% στα 97,03 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate κερδίζει 0,72% στα 91,27 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με
το CNBC, τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν απροσδόκητα την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι εξαγωγές μειώθηκαν και τα διυλιστήρια μείωσαν τις αποδόσεις, ενώ τα αποθέματα βενζίνης σημείωσαν επίσης αιφνιδιαστική αύξηση καθώς η ζήτηση επιβραδύνθηκε.

Μεταξύ άλλων, υπενθυμίζεται ότι χθες, Τετάρτη (3/8), σε συμφωνία για μια αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά 100.00 βαρέλια την ημέρα για τον Σεπτέμβριο κατέληξε ο OPEC+, προσφέροντας μια «ανάσα» στην αγορά.

Η παραπάνω πρόταση εγκρίθηκε από τους υπουργούς μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό τον όρο της ανωνυμίας. Για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, το καρτέλ είχε δεσμευτεί να προσθέσει περισσότερα από 600.000 βαρέλια την ημέρα στην αγορά.

Μάλιστα, η συμφωνία αποτελεί μια ένδειξη ότι το Ριάντ και η Ουάσιγκτον βρίσκονται σε μια πορεία προς συμφιλίωση, μετά την επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στη Σαουδική Αραβία.

Πριν από τη συνεδρίαση ο OPEC+ μείωσε τις προβλέψεις του για το πλεόνασμα της αγοράς πετρελαίου φέτος κατά 200.000 βαρέλια ημερησίως στα 800.000 βαρέλια, ανέφεραν τρεις εκπρόσωποι στο Reuters.

Καθοδικά το φυσικό αέριο

Την ίδια ώρα, το φυσικό αέριο φαίνεται να κινείται καθοδικά. Ειδικότερα, το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου, που θεωρείται σημείο αναφοράς έπεσε 2,62% στα 193,6 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ.

Οι ανησυχίες σχετικά με τη μείωση των ευρωπαϊκών προμηθειών συνεχίζουν να επηρεάζουν την αγορά.

Η ρωσική Gazprom τόνισε ότι θα μειώσει περαιτέρω τις ροές μέσω του αγωγού Nord Stream, επικαλούμενη προβλήματα με τους στροβίλους, παρέχοντας μόνο 33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως, περίπου το 20% της χωρητικότητάς της, θέτοντας σε κίνδυνο τους στόχους της περιοχής να πληρώσει το 80% της χωρητικότητας αποθήκευσης πριν από το χειμώνα.

Η Ρωσία έχει ήδη σταματήσει τις αποστολές προς τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Βουλγαρία, την Ολλανδία και την Πολωνία και μείωσε τις προμήθειες στη Γερμανία.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΤιμέςOPEC+ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα