Ακρίβεια: Η μεγάλη πρόκληση- Νέα μέτρα 2,6 δισεκ.

11:55 9/4/2022 - Πηγή: Reporter

Με το Πάσχα να είναι μπροστά και τις πιέσεις να καταγράφονται καθημερινά σε βασικά αγαθά εκτιμάται ότι το ράλι ανόδου των τιμών δε θα σταματήσει τόσο εύκολα.

Και μπορεί οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί να πάρουν μια σχετική ανάσα καθώς θα μειωθεί η ανάγκη για θέρμανση, ωστόσο τα "βάρη" από τις ρυθμίσεις που μπαίνουν στο "καλάθι" των μηνιαίων υποχρεώσεων αλλά και οι επικείμενες νέες ανατιμήσεις σε βασικά τρόφιμα φέρνουν σε οριακή κατάσταση πολλούς συμπολίτες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχέση με τον Μάρτιο του 2021,

οι τιμές τον ίδιο μήνα 2022 ανέβηκαν στα έλαια και λίπη κατά 19,9%, στα λαχανικά κατά 13,6%, στον ηλεκτρισμό κατά 79,3%, στο φυσικό αέριο κατά 68,3%, στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 58,5%, στα καύσιμα και λιπαντικά κατά 29,0%, στην μεταφορά επιβατών με πλοίο κατά 16,0% και στα δημητριακά και ψωμί κατά 7,6%.

Δεν είναι, μάλιστα, τυχαίο ότι παράγοντες της αγοράς, με γνώση των τιμοκαταλόγων χονδρικής, αλλά και με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις τιμές παραγωγού “φωτογραφίζουν” ακόμη και διπλάσια ποσοστά πληθωρισμού τους επόμενους μήνες. Υπενθυμίζεται ότι τεράστια αύξηση της τάξης του 33,6% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Φεβρουάριο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2021, έναντι μείωσης 0,03% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2021 με το 2020.

Συμπληρωματικός προϋπολογισμός

Στο φόντο αυτό κατατέθηκε χθες βράδυ ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός. που προβλέπει αύξηση νέα μέτρα 2,6 δις. ευρώ. Στη “φαρέτρα” εντάσσονται δράσεις 600 εκατ. ευρώ από επιπλέον κονδύλια του Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για χιλιάδες επιχειρήσεις που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση αλλά και μια σειρά απο εισοδηματικές ενισχύσεις, όπως η “επιταγή ακρίβειας» που θα λάβουν 670.000 από τα πλέον ευάλωτα νοικοκυριά της χώρας.

Βέβαια ανάλογα με την πορεία, όπως έχει επισημανθεί, αναμένεται να συνεχιστεί το μέτρο της κρατικής επιδότησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου για οικιακούς καταναλωτές, επαγγελματίες και επιχειρήσεις, η επέκταση της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης. Βέβαια “κουμπαράς” για τέτοιες κινήσεις στο μέτωπο των λογαριασμών ρεύματος είναι το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που τροφοδοτείται από το πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ, που εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος.

Παράλληλα αναμένεται και η αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και στοχευμένες μειώσεις του ΦΠΑ στα τρόφιμα και για ορισμένη χρονική περίοδο να επαναξιολογηθεί στη κατεύθυνση τόσο του εμπλουτισμού τη λίστας των προϊόντων όσο και του εύρους των μειώσεων.

Ευρωπαϊκή δράση

Πάντως και μια κοινή δράση της ΕΕ είναι ζητούμενο για το με΄γα θέμα της ακρίβειας με βάση όσα ανέφερε χθες κατά τη συνέντευξη τύπου με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Β. Ντομπρόβσκις ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως ανέφερε "η νέα, οξεία διεθνής κρίση που πλήττει την Ευρώπη, επισκιάζει αυτά τα αποτελέσματα και υπονομεύει τις θετικές προοπτικές. Από την πλευρά της προσφοράς, διογκώνει τις τιμές, “ροκανίζει” το διαθέσιμο εισόδημα, περιορίζει τζίρους, “φρενάρει” την αναπτυξιακή δυναμική. Κανένα ευρωπαϊκό κράτος-μέλος δεν μπορεί από μόνο του να την αντιμετωπίσει, ούτε να καλύψει το κόστος που αυτή συνεπάγεται".

Γιώργος Αλεξάκης

ακρίβειαΠάσχαπληθωρισμός
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ακρίβεια,akriveia