Αισιοδοξία για τη χρήση 9μήνου της ΔΕΗ

Το απόγευμα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα χρήσης της ΔΕΗ για το 9μηνο όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα καταγράφεται για άλλο ένα τρίμηνο λειτουργική κερδοφορία.

Ως κύρια αιτία για την καλή εικόνα προτάσσεται η μέχρι πρότινος χαμηλή τιμή του φυσικού αερίου, της οριακής τιμής συστήματος αλλά και η μείωσης παραγωγής λιγνίτη που έχουν μειώσει το κόστος παραγωγής. Με την ευνοϊκή αυτή συγκυρία η εκτίμηση μάλιστα είναι ότι τα ετήσια EBITDA φέτος θα κινηθούν

πάνω από 900 εκατ. ευρώ.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, αύριο 2 Δεκεμβρίου είναι προγραμματισμένη «επενδυτική ημέρα», το λεγόμενο Investor Day, όπου η ΔΕΗ παρουσιάζει σε δεκάδες Έλληνες και ξένους αναλυτές το νέο επικαιροποιημένο επιχειρηματικό σχέδιο για την τριετία 2021-2023. Σε αυτό σύμφωνα με πληροφορίες καταγράφονται στόχοι για μερίδιο 15%-20% στις ΑΠΕ με ισχύ 1 γιγαβάτ, η νέα δυναμική εμπορική πολιτική, η στροφή στην ηλεκτροκίνηση, η ιδιωτικοποίηση ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και σχέδια για αξιοποίηση της θέσης της ΔΕΗ για ανάπτυξη δράσης στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές και στις οπτικές ίνες

Στη συνέχεια την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου είναι προγραμματισμένο το market test για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ όπου θα καταγραφεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη θυγατρική της ΔΕΗ. Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή η Standard & Poor’s Global Ratings προχώρησε σε αναβάθμιση της εταιρικής πιστοληπτικής της ικανότητας κατά δύο βαθμίδες σε B από CCC+.

Στο μεταξύ χτες μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου κατά την ακρόαση φορέων για το Χωροταξικό – Πολεοδομικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ όπου θα ενταχθούν τα οικονομικά και θεσμικά μέτρα για τον ισοσκελισμό του ΕΛΑΠΕ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης σημείωσε ότι αναμένεται σημαντική λειτουργική κερδοφορία της ΔΕΗ, η οποία όμως θα απορροφηθεί από ανάγκες, όπως το χρηματοδοτικό κενό του 1,5 δις. ευρώ και τα χρέη άνω των 900 εκατ. ευρώ προς διαχειριστές, προμηθευτές και ειδικούς λογαριασμούς. Άρα όπως είπε θα μείνουν ως καθαρό αποτέλεσμα μόλις 50 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Αλεξάκης

ΔΕΗΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑΓιώργος ΣτάσσηςΔΕΔΔΗΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα