Αιχμές Λαβρόφ για ΝΑΤΟ- ΗΠΑ και... απειλές για Τρίτο Παγκόσμιο

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία θα συνεχιστούν, αλλά παράλληλα προειδοποίησε ότι υπάρχει «πραγματικός» κίνδυνος Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Μιλώντας σε ρωσικά μέσα, επέκρινε την προσέγγιση του Κιέβου στις συνομιλίες, προσθέτοντας: "Η καλή θέληση έχει τα όριά της. Όταν δεν είναι αμοιβαία, δεν βοηθά τη διαδικασία διαπραγμάτευσης". Κατηγόρησε την Ουκρανία για αντιφάσεις σε διπλωματικό επίπεδο.

Ο Λαβρόφ εκτίμησε, πάντως, ότι η ουκρανική σύγκρουση θα τελειώσει με μια συμφωνία, αλλά το περιεχόμενό της θα εξαρτηθεί

από τη στρατιωτική κατάσταση.

Σχετικά με τις κινήσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, ο Λαβρόφ εμφανίστηκε δυσαρεστημένος από το γεγονός ότι η Ουκρανία ενισχύεται στρατιωτικά και εκτίμησε ότι ουσιαστικά πιέζουν τους Ουκρανούς να αντισταθούν και τους στέλνουν όπλα και πυρομαχικά.

«H προμήθεια όπλων είναι άλλο ένα παράδειγμα της ασυνειδησίας των Αμερικανών όσον αφορά στο διεθνές δίκαιο, και όσον αφορά την εισαγωγή των δικών τους κανόνων σχετικά με την αρχή του "όπως θέλω, έτσι κάνω"», είπε ο κ. Λαβρόφ.

"Το ΝΑΤΟ εισήλθε de-facto σε πόλεμο δι΄αντιπροσώπων με τη Ρωσία, με την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία", πρόσθεσε ακόμα και προειδοποίησε για έναν ενδεχομένο Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Επίσης, για μία ακόμη φορά δεν απέκλεισε τη χρήση πυρηνικών όπλων, εφόσον φυσικά γενικευθούν οι συγκρούσεις.

"Η πραγματική θέση του Κιέβου καθορίζεται στην Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και άλλες δυτικές πρωτεύουσες. Ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου είναι πραγματικός, αυτός ο κίνδυνος δεν πρέπει να υποτιμηθεί", είπε συγκεκριμένα.

Πρόσθεσε βέβαια πως ένας πυρηνικός πόλεμος είναι "μη αποδεκτός" από τη Μόσχα.

Οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν νέες κυρώσεις

Στο μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν ότι είναι πιθανό να επιβάλουν και νέες οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, σημείωσε ότι κανείς δεν μπαίνει στο απυρόβλητο των αμερικανικών κυρώσεων.

ΛαβρόφΗΠΑΝΑΤΟπόλεμοςΟυκρανία
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα