Αγώνας δρόμου για την ανοσία:Τι έρχεται μετά την «κάρτα ελευθερίας»

Μετά το μπόνους στους νέους η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει διευκολύνσεις και κίνητρα σε όλους τους εμβολιασμένους συμπολίτες μας, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Άλλωστε, η μετάλλαξη Δέλτα καθιστά ακόμα μεγαλύτερη την ανάγκη εμβολιασμών μέσα στο καλοκαίρι, ώστε να αποφευχθεί ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας τους επόμενους μήνες.

Η αρχή έγινε με τους νέους 18-25, τους οποίους η κυβέρνηση πριμοδοτεί με voucher 150 ευρώ, προκειμένου να εμβολιαστούν. Άλλωστε,

πρόκειται για την ηλικιακή ομάδα με το μικρότερο ποσοστό εμβολιασμών, που κυμαίνεται περίπου στο 11%. Παράλληλα, βέβαια από το Μαξίμου θεωρούν πως και για κοινωνικοπολιτικούς λόγους πρέπει να υπάρξει και μία... γέφυρα επικοινωνίας με τους νέους.

Θυμίζουμε πως η "κάρτα ελευθερίας" για τους νέους θα τους προσφέρει 150 ευρώ για να τα ξοδέψουν σε δράσεις σχετικές με τον τουρισμό και τον πολιτισμό.

Χρηματική επιβράβευση δεν αναμένεται να υπάρξει για άλλη ηλικιακή ομάδα, ωστόσο, η κυβέρνηση σχεδιάζει να διευκολύνει την καθημερινότητα των εμβολιασμένων πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό, οι περιορισμοί που αναμένεται να καταργηθούν στο προσεχές διάστημα αφορούν σε χώρους με μεγάλο συνωστισμό.

Σε ό,τι αφορά στην ψυχαγωγία, οι πλήρως εμβολιασμένοι θα μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε κινηματογράφους, θέατρα, συναυλίες, φεστιβάλ και αθλητικές εκδηλώσεις χωρίς να χρειάζεται να φορούν μάσκες.

Στον αντίποδα, για αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί εξετάζεται είτε να υπάρχει διαφορετική χωρητικότητα, δηλαδή θα μπαίνουν λιγότεροι σε αυτούς τους χώρους, ενώ θα είναι υποχρεωτική η τήρηση των μέτρων προστασίας, όπως και οι μάσκες.

Ενδεικτικά, η κυβέρνηση φέρνει ως παράδειγμα τους αγώνες NBA στις ΗΠΑ, όπου στη μια πλευρά του γηπέδου βρίσκονται οι ανεμβολίαστοι με αποστάσεις και μάσκες και στην άλλη είναι οι εμβολιασμένοι με κανονική πληρότητα και χωρίς αποστάσεις. Εδώ να σημειώσουμε πως μεγάλες ομάδες, όπως ο Ολυμπιακός έχουν ήδη ανακοινώσει πως η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο στους πλήρως εμβολιασμένους και σε όσους έχουν νοσήσει τους τελευταίους 6 μήνες, ενώ ο Παναθηναϊκός κάνει λόγο για πληρότητα των γηπέδων σε ποσοστό 50% και μόνο για εμβολιασμένους φιλάθλους.

Σχετικά με την εστίαση, στην οποία περιλαμβάνονται τα εστιατόρια, τα καφέ, τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης, η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα αφήσει στην επιχείρηση την επιλογή για το αν θα δουλεύει με κόσμο που είναι πλήρως εμβολιασμένος και θα ελέγχει με ένα barcode την είσοδο του στο κατάστημα. Αν και οι επιχειρηματίες εστίασης δεν καλοδέχονται τη συγκεκριμένη απόφαση, ενδεχομένως όταν ανοίξουν οι κλειστοί χώροι οδηγηθούν στην εφαρμογή της.

Τέλος, να σημειωθεί πως οι εμβολιασμένοι δεν έχουν ήδη υποχρέωση self test για να εργαστούν, ενώ με το πιστοποιητικό εμβολιασμού μπορούν επίσης να ταξιδεύουν ελεύθερα με πλοία και αεροπλάνα.

Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος πιέζει και οι εμβολιασμοί πρέπει να προχωρήσουν με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα. Η κυβέρνηση προφανώς πρέπει να δώσει κίνητρα σε όλους, προκειμένου να πάρουν την απόφαση να εμβολιαστούν, καθώς ο στόχος του 80% απέχει ακόμα πολύ, καθώς βρισκόμαστε στο 35%.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

ΚυβέρνησηΚάρτα ΕλευθερίαςνέοιΕμβολιασμοίεμβόλια
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα