Αυξήθηκε στο 11,9% η ανεργία στην Ελλάδα το τέταρτο τρίμηνο

Στο 11,9% ανήλθε το ποσοστό της ανεργίας το δ' τρίμηνο 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ το ποσοστό ανεργίας κατά το προηγούμενο τρίμηνο ήταν 11,6% και κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους ήταν 13,2%.

Πιο συγκεκριμένα, όπως σημειώνει η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 4.135.231 άτομα παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,9%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και αύξηση κατά 2,0%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Παράλληλα, ο αριθμός των ανέργων

ανήλθε σε 558.416 άτομα, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 0,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και μείωση κατά 9,6%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Τα άτομα που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό, ή «άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού», δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, ανήλθαν σε 4.351.018.

Ειδικότερα, τα άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού κάτω των 75 ετών, ανήλθαν σε 3.130.986. Το ποσοστό τους αυξήθηκε κατά 2,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και μειώθηκε κατά 1,7% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Υψηλότερα τα ποσοστά ανεργίας στις γυναίκες

Βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στις γυναίκες, στα άτομα ηλικίας έως 24 ετών, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στα άτομα που έχουν ολοκληρώσει έως λίγες τάξεις Δημοτικού.

Το μεγαλύτερο ποσοστό εργατικού δυναμικού παρατηρείται στους άνδρες, στα άτομα ηλικίας 30-44 ετών, στην Περιφέρεια Αττικής, στα άτομα που έχουν ολοκληρώσει μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση και στα άτομα ξένης υπηκοότητας.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων εργάζονται ως μισθωτοί

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο που παρουσιάζει η ΕΛΣΤΑΤ, είναι ότι κατά το δ' τρίμηνο του 2022, το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων εργάζονται ως μισθωτοί (69,6%), ενώ σημαντικό είναι και το ποσοστό των αυτοαπασχολουμένων χωρίς προσωπικό (19,8%).

Το ποσοστό μερικής απασχόλησης ανέρχεται σε 8,1%, ενώ το ποσοστό των ατόμων που έχουν προσωρινή εργασία σε 6,3%. Η μερική απασχόληση εμφανίζει αύξηση κατά 10,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και μείωση κατά 9,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Η προσωρινή απασχόληση έχει μειωθεί κατά σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (-24,7%) ενώ εμφανίζει αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (2,1%).

Τα επαγγέλματα που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων είναι οι επαγγελματίες (22,4%) και οι απασχολούμενοι στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές (20,9%). Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στους επαγγελματίες (2,9%) ενώ η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται στους απασχολούμενους στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές (-8,7%).

Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στους χειριστές βιομηχανικών εγκαταστάσεων, μηχανημάτων και εξοπλισμού (9,5%) ενώ μείωση παρατηρείται στους απασχολούμενους στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές (-6,0%) και στους τεχνικούς και ασκούντες συναφή επαγγέλματα (-4,4%).

Αν εξεταστεί η εξέλιξη της κατανομής του πλήθους των απασχολουμένων σε ευρείες ομάδες επαγγελμάτων, παρατηρείται ότι, από το A΄ τρίμηνο του 2011 αυξάνεται το ποσοστό των απασχολουμένων σε μη χειρωνακτικά επαγγέλματα χαμηλής εξειδίκευσης(3)– τάση που αντιστρέφεται σε κάποιο βαθμό από το 2021. Την ίδια περίοδο μειώνεται το ποσοστό των απασχολουμένων σε χειρωνακτικά επαγγέλματα με εξειδίκευση, το οποίο, ωστόσο, παρουσιάζει αύξηση από το 2021.

Το ποσοστό στα μη χειρωνακτικά επαγγέλματα υψηλής εξειδίκευσης ακολουθεί αύξηση ενώ το ποσοστό των απασχολουμένων σε στοιχειώδη επαγγέλματα παραμένει σχετικά σταθερό μετά το 2011. Το ποσοστό των απασχολούμενων στην γεωργία, δασοκομία, κτηνοτροφία και αλιεία εμφανίζει πτωτική τάση από το 2014.

ΑνεργίαΕΛΛΑΔΑΕΛΣΤΑΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα