Αφγανιστάν: Ορίστηκε νέος κεντρικός τραπεζίτης από τους Ταλιμπάν

Νέος κεντρικός τραπεζίτης ορίστηκε από τους Ταλιμπάν, λίγες ώρες αφού ο προηγούμενος εξέφρασε προειδοποιήσεις για την επικείμενη οικονομική κρίση στο Αφγανιστάν.

Μια εβδομάδα μετά την κατάληψη και της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, όρισαν τον Mohammad Idris προσωρινό επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, ούτως ώστε να βοηθήσει να σταθεροποιηθεί η κατεστραμμένη από τον πόλεμο αλλά και την τελευταία αναταραχή οικονομία.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο

των Ταλιμπάν, Zabihullah Mujahid, ο νέος κεντρικός τραπεζίτης πρόκειται να βοηθήσει στην οργάνωση των θεσμών και να αντιμετωπίσει τα οικονομικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο λαός.

Σημειώνεται ότι μετά από την επικράτηση των Ταλιμπάν, οι τράπεζες στη χώρα έχουν κλείσει ενώ τα ATM έχουν στερέψει. Μάλιστα, το τοπικό νόμισμα άγγιξε ιστορικό χαμηλό την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο εξόριστος πρώην κεντρικός τραπεζίτης Ajmal Ahmady, ανέφερε στο Bloomberg ότι το Αφγανιστάν αντιμετωπίζει μία σειρά από σοκ υπό τους Ταλιμπάν, τα οποία αναμένεται να οδηγήσουν σε πτώση του νομίσματος, αύξηση του πληθωρισμού και στην επιβολή capital controls.

ΑφγανιστάνΤαλιμπανΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα