ΑΔΜΗΕ : Επιτυχής η έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής
Ιστορική μέρα για το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τη μεταφορά των πρώτων ηλεκτρικών φορτίων από την Αττική προς την Κρήτη
Ξεκίνησε με επιτυχία το Σάββατο 24/5 η λειτουργία της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής-Κρήτης, με μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας συνεχούς ρεύματος μέσα από το έργο που κατασκεύασε η Ariadne Interconnection, θυγατρική του ΑΔΜΗΕ.
Πρόκειται για μια ιστορική ημέρα για το Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της χώρας και τον ΑΔΜΗΕ, καθώς η Ελλάδα διαθέτει πλέον διασύνδεση συνεχούς ρεύματος υπερυψηλής τάσης (HVDC) και χάρη σε αυτή η Κρήτη αποτελεί ολοκληρωμένα μέρος του Εθνικού Ηλεκτρικού Συστήματος.
Υπενθυμίζεται ότι η Κρήτη διασυνδέθηκε κατ’ αρχάς το 2021 με την Πελοπόννησο, με τεχνολογία εναλλασσόμενου ρεύματος. Έτσι, η λειτουργία της δεύτερης διασύνδεσης αποτελεί ορόσημο για την Κρήτη, αφού σε συνδυασμό με την διασύνδεση μέσω Πελοποννήσου, αίρεται πλήρως η ηλεκτρική απομόνωση του μεγαλύτερου ελληνικού νησιού, καθιστώντας το ενεργειακό κόμβο με πολύ σημαντικά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη για τη χώρα και την τοπική κοινωνία.
Πρόκειται για ένα έργο ισχύος 1 GW και προϋπολογισμού 1,1 δισ. ευρώ, με τη χρήση τεχνολογίας αιχμής VSC στους Σταθμούς Μετατροπής και με ποντίσεις υποβρυχίων καλωδίων 500 kV σε βάθη έως 1.200 μέτρα, που το κατατάσσουν μέσα στις βαθύτερες διασυνδέσεις του κόσμου.
Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής αποτελείται από πολλά μεγάλα υποέργα με Αναδόχους κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον χώρο όπως οι Siemens, ΤΕΡΝΑ, Nexans, Prysmian, ΝΚΤ και Ελληνικά Καλώδια.
Ολοκληρώθηκε κατασκευαστικά σε χρόνο-ρεκόρ μόλις 4,5 ετών, όταν ανάλογα έργα Ευρωπαίων Διαχειριστών χρειάστηκαν πάνω από 7 έτη. Η υλοποίηση του έργου εκτός από υψηλό βαθμό τεχνικής δυσκολίας, αντιμετώπισε δυσμενείς συγκυρίες που συνέπεσαν με τη φάση κατασκευής του, όπως η πανδημία και οι σοβαρές διαταραχές που αυτή προκάλεσε στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. ΣταύροςΠαπασταύρου, δήλωσε: «Εγκαινιάζουμε μια νέα εποχή στον ενεργειακό χάρτη της Ελλάδας. Η λειτουργία της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής-Κρήτης αποτελεί σημαντικό τεχνολογικό επίτευγμα και εθνική επιτυχία, που ενώνει το μεγαλύτερο νησί της χώρας με τον κορμό του Εθνικού Ηλεκτρικού Συστήματος. Μέσω αυτής της υποθαλάσσιας ενεργειακής γέφυρας, η οποία κατασκευάστηκε τάχιστα και με τα πιο σύγχρονα μέσα, η Κρήτη καθίσταται κεντρικός πυλώνας για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας, προσφέροντας σημαντικά περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για όλους. Προχωρούμε με αποτελεσματικότητα στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου δικτύου ηλεκτρικών διασυνδέσεων, δυναμώνοντας τη χώρα μας ως στρατηγικό ενεργειακό κόμβο στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε σχετικά: «Η ενεργειακή ένωση της Κρήτης με την Αττική, ένα όραμα δεκαετιών έγινε πραγματικότητα από τον ΑΔΜΗΕ και τη θυγατρική μας Ariadne Interconnection. Η λειτουργία της διασύνδεσης ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την ενεργειακή ασφάλεια του νησιού. Πρόκειται για έναν τεχνικό άθλο που τοποθετεί τον Διαχειριστή στην πρώτη γραμμή, σε διεθνές επίπεδο, στα πολύπλοκα και υψηλής τεχνολογίας έργα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Εκτός από την κατασκευή του έργου, η λειτουργία του συνάντησε σημαντικές προκλήσεις, καθώς οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε συνθήκες υψηλής διείσδυσης ΑΠΕ και με απόλυτη ασφάλεια για το ηλεκτρικό σύστημα. Η επιτυχής υλοποίηση του έργου και η τεχνογνωσία που έχουμε αποκομίσει, μας δίνουν ακόμη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για τις επόμενες ηλεκτρικές διασυνδέσεις που σχεδιάζουμε, εγχώριες και διεθνείς».
Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ (ΕΣΠΑ 2014-2020) και από το «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή» του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 μέχρι το ποσό των 535,5 εκατ. ευρώ αντλώντας έτσι σημαντικούς ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους και μειώνοντας, κατά πολύ μεγάλο βαθμό, το κόστος για τον Έλληνα καταναλωτή.
#ΑΔΜΗΕ #ηλεκτρική_διασύνδεση #Αθήνα #Κρήτη #Παπασταύρου #Μανουσάκης- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Το "φάρμακο" στη διατροφή μας που μπορεί να μειώσει άμεσα τη χοληστερίνη
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Απάτες με τις αγροτικές επιδοτήσεις
- Διογένης: Η διετής παράταση του Ταμείου Ανάκαμψης, σώζει πολύτιμα κονδύλια και δεκάδες επενδύσεις
- Real estate: Αυξημένο ενδιαφέρον από τους ομογενείς για ακίνητα – Σε ποιες περιοχές επενδύουν
- Cosmote και Nova κερδίζουν στη συνδρομητική τηλεόραση
- Γερμανική ανησυχία για την αφρικανική πανώλη των χοίρων
- “Μουδιασμένο” ξεκίνημα για τη Fraport AG: Στα 811,3 εκατ. ευρώ τα έσοδα α’ τριμήνου, στα 177,5 εκατ. τα EBITDA
- Πώς μπήκε στο τραπέζι σχέδιο μεταφοράς του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ
- Bridges of innovation in the field of biotechnology between Greece and Belgium
- Γιατί οι Έλληνες από το εξωτερικό επενδύουν στα εγχώρια ακίνητα; – Ισχυρή ζήτηση για την Αθηναϊκή Ριβιέρα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Τραμπ: Επιβεβαιώνει παράταση αναστολής δασμών 50% κατά ΕΕ έως 9/7
- Ρεύμα: Αυξημένες μεταβολές των τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας
- ΑΔΜΗΕ : Επιτυχής η έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής
- Τραμπ: Καταδίκη των τελευταίων ρωσικών χτυπημάτων-«Ο Πούτιν έχει τρελαθεί τελείως»
- Οι πληρωμές της εβδομάδας: Συντάξεις (κύριες- επικουρικές) και επιδόματα ΔΥΠΑ
- Διασφάλιση της Παγκόσμιας Yγείας μέσω διεθνών συνεργασιών- H σύμπραξη ΕΤΕπ-Gavi
- Γάζα: Τουλάχιστον 24 νεκροί μετά από ισραηλινό χτύπημα σε σχολείο

- Τελευταία Νέα Reporter
- ΑΔΜΗΕ : Επιτυχής η έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής
- Τραμπ: Καταδίκη των τελευταίων ρωσικών χτυπημάτων-«Ο Πούτιν έχει τρελαθεί τελείως»
- Ρεύμα: Αυξημένες μεταβολές των τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας
- Οι πληρωμές της εβδομάδας: Συντάξεις (κύριες- επικουρικές) και επιδόματα ΔΥΠΑ
- Διασφάλιση της Παγκόσμιας Yγείας μέσω διεθνών συνεργασιών- H σύμπραξη ΕΤΕπ-Gavi
- Γάζα: Τουλάχιστον 24 νεκροί μετά από ισραηλινό χτύπημα σε σχολείο
- Τραμπ: Επιβεβαιώνει παράταση αναστολής δασμών 50% κατά ΕΕ έως 9/7
- ΕΕ: Ζήτησε χρόνο μέχρι τις 9 Ιουλίου από τον Τραμπ
- Η Ουκρανία προετοιμάζεται για σφοδρή ρωσική επίθεση το καλοκαίρι
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 26 έως 30 Μαΐου
- Premia reports improved results driven by investments
- Ποιες χώρες στην Ευρώπη πληρώνουν τα περισσότερα για φάρμακα
- Μικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές
- Extreme απόδραση στην Αρκαδία: Κάναμε rafting στον Λούσιο και τον Αλφειό και ραπέλ από τη Γέφυρα του Πεντοχίλιαρου
- Χρηματιστήριο: Ώρα για… άμυνα στην Αθήνα
- Το λιμάνι του Βόλου στο επίκεντρο του αμερικανικού επενδυτικού ενδιαφέροντος μέσω της DFC
- Βενεζουέλα: Σαρωτική νίκη του Μαδούρο στις βουλευτικές και περιφερειακές εκλογές
- Στην τελική ευθεία ο Προσωπικός Αριθμός, όλα όσα πρέπει να ξέρετε