Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση έδρασε αργά, δίνοντας λίγα στη λάθος κατεύθυνση

«Βέλη» για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης εξαπέλυσε η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στη θεματική ενότητα «Η Ελληνική οικονομία την επόμενη ημέρα» του Thessaloniki Helexpo Forum.

«Η κυβέρνηση ΝΔ έχει πρωτόγνωρα θετικές δυνατότητες, οι οποίες απορρέουν από το ότι παρέλαβε μία κατάσταση τακτοποιημένων δημοσιονομικών με ένα ισχυρό αποθεματικό ασφαλείας, περίπου

37 δισ., ότι παρέλαβε ρυθμισμένο χρέος, κληρονόμησε μία ρύθμιση χρέους τέτοια που να της επιτρέπει το επόμενο διάστημα να μην έχει πολύ μεγάλες απαιτήσεις σε ό,τι αφορά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρα», ενώ «αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια συγκυρία που της δίνει πολύ θετικές δυνατότητες, διότι έχουμε την αναστολή του συμφώνου σταθερότητας, έχουμε την ομπρέλα ΕΚΤ, χάρη στην οποία μειώνονται τα επιτόκια και όχι χάρη στην εντύπωση που καλλιεργεί η κυβέρνηση της ΝΔ στις αγορές και υπάρχει και η πολύ μεγάλη ρευστότητα από Ταμείο Ανάκαμψης», σημείωσε η κα Αχτσιόγλου.

Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την άποψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε και δε αξιοποιεί τις θετικές δυνατότητες να αποσοβήσει και να προλάβει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

«Η κυβέρνηση έδρασε πολύ αργά, δίνοντας λίγα και πολύ συχνά στη λάθος κατεύθυνση. Σε ό,τι αφορά τις μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις επικεντρώθηκε σε ένα μέτρο, αυτό της επιστρεπτέας προκαταβολής, από το οποίο αποκλείστηκαν πάρα πολλές επιχειρήσεις που το έχουν ανάγκη – 8 στις 10 επιχειρήσεις που το έχουν ανάγκη έμειναν εκτός – αλλά και όσες έλαβαν την ενίσχυση, στην πραγματικότητα έλαβαν ένα δάνειο το οποίο θα πρέπει να επιστρέψουν, άρα αυξάνεται το χρέος το οποίο έχουν ήδη σωρεύσει», διευκρίνισε.

Αναφερόμενη στην αγορά εργασίας η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως «περισσότερο έγινε αυτή η κρίση μία ευκαιρία για να γίνει μια επίθεση στην εργασία, παρά για να προστατευτούν οι θέσεις εργασίας και οι μισθοί» και «επικεντρώθηκε η κυβέρνηση σε επιδότηση της ανεργίας και μέτρα που ακραία ελαστικοποιούν τις σχέσεις εργασίας με πρώτο και κύριο αυτό του ωραρίου και την νομοθέτηση απλήρωτων υπερωριών».

Επικαλούμενη τα στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού -τι έχει πληρωθεί και τι έχει φτάσει στην πραγματική οικονομία- η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε πως «οι δαπάνες που έχει κάνει η κυβέρνηση, άμεση ενίσχυση δηλαδή στην ελληνική οικονομία, στις επιχειρήσεις, στα νοικοκυριά, στους εργαζόμενους δεν ξεπερνούν τα 4,6 δισ. ή 2% του ΑΕΠ, συμπεριλαμβανομένων των χρημάτων που έδωσε για τις επιδοτήσεις» και «αυτό μας φέρνει στην προτελευταία θέση της ευρωζώνης σε ό,τι αφορά τις άμεσες δαπάνες».

Αναφερόμενη στον τουρισμό η κ. Αχτσιόγλου είπε πως «υπήρξαν τεράστιες διαχειριστικές ανεπάρκειες» και «η κυβέρνηση πόνταρε στο άνοιγμα του, αλλά τα πράγματα δεν έχουν εξελιχθεί όπως τα προδιέγραψε και από τα 18 δισ. έσοδα πέρυσι, φέτος εκτιμάται πως οριακά θα φτάσουν στα 3 δισ. ευρώ».

Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης η Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε ανησυχία «αν θα μπορέσουν να απορροφηθούν οι πόροι και πώς θα αξιοποιηθούν», ενώ προσέθεσε πως η ενδιάμεση έκθεση Πισσαρίδη «μας ανησυχεί, καθώς προτείνει παλαιού τύπου συνταγές που ήταν μάλλον υφεσιακές» και ένα ακόμη ζήτημα είναι «αν θα υπάρχει η διαφάνεια στην διαχείριση των χρημάτων, καθώς τα δείγματα γραφής από την κυβέρνηση είναι ανησυχητικά το πώς διαχειρίστηκε χρήματα σε κρίσιμες στιγμές».

Έφη ΑχτσιόγλουΣΥΡΙΖΑThessaloniki Helexpo Forumτομεάρχηςαγορά εργασίαςΤαμείο Ανάκαμψης
Keywords
Τυχαία Θέματα