Xρηματιστήριο: Δοκιμάζονται οι 1.100 μονάδες με ισχυρές τραπεζικές πιέσεις

Με σημαντικές πιέσεις ξεκίνησε η σημερινή (25/4) συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις τράπεζες να σημειώνουν τη μεγαλύτερη υποχώρηση.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 11:30, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,92% στις 1.095,48 μονάδες και ο τζίρος ανέρχεται στα 12,62 εκατ. ευρώ.

Ακόμα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE σημειώνει επίσης βουτιά της τάξεως του 1,00% στις 2.653,06 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει τη μεγαλύτερη

πτώση της τάξεως του 2,19% στις 806,78 μονάδες.

Σημάδια αβεβαιότητας και νευρικότητας των επενδυτών γίνονται εμφανή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μία εβδομάδα μετά την ανάπαυλα λόγω του Πάσχα των Ορθοδόξων. Κι αυτό διότι έχουν «απορροφηθεί» μεν οι όποιες πιέσεις θα επανέφεραν τον Γενικό Δείκτη κάτω από τις 1.100 μονάδες, αλλά τις τελευταίες ημέρες ο δείκτης δυσκολεύεται να διατηρηθεί πάνω από τις 1.110 μονάδες.

Χαρακτηριστικά σήμερα ενδοσυνεδριακά, ο Γενικός Δείκτης έχει πέσει κάτω από τις 1.100 μονάδες και είναι ένα στοίχημα το αν θα καταφέρει να υπερβεί ξανά το όριο.

Μετά τις πέντε διαδοχικές θετικές εβδομάδες, οι επενδυτές σπεύδουν να κατοχυρώσουν μέρος των κερδών τους, ενώ τα σωρευτικά κέρδη από τις αρχές του 2023 βρίσκονται κοντά στο 20%.

Μπορεί ο οίκος S&P να μην αναβάθμισε ακόμη τη χώρα μας στην επενδυτική βαθμίδα, ωστόσο αναβάθμισε το outlook σε θετικό.

Επιπλέον σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου - Μαρτίου 2023, παρουσιάζεται πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 220 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 2.602 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2023 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023 και ελλείμματος 3.884 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Μεγαλύτερη ανάσα για το επενδυτικό κοινό παρέχουν τα εταιρικά αποτελέσματα των εισηγμένων που στην πλειοψηφία τους είναι θετικότατα.

Τη σκυτάλη χθες (24/4) πήραν Revoil με αυξημένες πωλήσεις κατά 42,07% και ισχυρά κέρδη, ενώ και η Έλαστρον κατέγραψε ανεβασμένο τζίρο και ρευστότητα για το 2022.

Να σημειωθεί ότι είναι μια κρίσιμη εβδομάδα, καθώς οι εταιρείες έχουν περιθώριο για τη δημοσιοποίηση των οικονομικών τους μεγεθών μέχρι την Παρασκευή.

Από εκεί και πέρα, αν δεν προκύψει κάποιο σημαντικό επιχειρηματικό deal ή κάποιο άλλο στοιχείο για την ελληνική οικονομία, η Λεωφόρος Αθηνών θα έχει να αναμετρηθεί με την αβεβαιότητα που θα περιβάλλει την προεκλογική περίοδο, καθώς ο μη σχηματισμός κυβέρνησης από τον α΄γύρο και το μη στέρεο πολιτικό σκηνικό θα καθυστερήσουν μια σειρά από νομοσχέδια και μεταρρυθμίσεις σχετικές με τον επιχειρηματικό κόσμο.

Πτώση και ρηχά επίπεδα στις διεθνείς αγορές

«Ρηχή» συνεδρίαση με ήπιες μεταβολές ήταν η χθεσινή (24/4) για τη Wall Street, με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί εν αναμονή της δημοσιοποίησης μιας σειράς οικονομικών αποτελεσμάτων από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας.

Ακόμα, πτωτικά κινήθηκαν οι περισσότεροι από τους κυριότερους δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Τρίτης, με τις ασιατικές μετοχές να υποχωρούν σε μεγάλο βαθμό περιμένοντας την ανακοίνωση των εταιρικών κερδών των εταιρειών Big Tech.
Τέλος, επίσης πτωτικά κινούνται οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, με τους επενδυτές να αναζητούν κατεύθυνση μετά τις τελευταίες… χλιαρές συνεδριάσεις.Το ταμπλό στο Χ.Α

Αναφορικά με τις τραπεζικές μετοχές η ALPHA BANK διολισθαίνει κατά 2,40%, η ΕΤΕ (-2,22%), η EUROBANK (-1,89%) και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ (-2,46%).

Πτωτικά επίσης κινούνται οι μετοχές του ΑΔΜΗΕ (-1,86%), της ΙΝΚΑΤ (-1,46%), της MIG (-16,70%), της JUMBO (-1,67%) και του ΟΠΑΠ (-0,91%).

Στον αντίποδα άνοδο σημειώνουν οι μετοχές του ΟΛΠ (+0,31%), της ΡΕΒΟΙΛ (+0,35%), της FRIGOGLASS (+3,45%), της COCA COLA (+0,37%) και των ΕΛΠΕ (+0,14%).

Δείτε εδώ τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση (σύνολο μετοχών του Χ.Α.).

XΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟτραπεζικές πιέσειςΤΡΑΠΕΖΕΣΓενικός Δείκτηςμετοχές
Keywords
Τυχαία Θέματα