Women TechEU: Στήριξη 50 startups... γένους θηλυκού

19:11 3/3/2022 - Πηγή: Reporter

Χρηματοδοτική στήριξη σε 50 εταιρείες, που διοικούνται από γυναίκες και δραστηριοποιούνται στον τομέα της υπερπροηγμένης τεχνολογίας, θα παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η στήριξη παρέχεται μέσω του νέου πιλοτικού προγράμματος Women TechEU, το οποίο στηρίζει νεοφυείς επιχειρήσεις υπερπροηγμένης τεχνολογίας, που διοικούνται από γυναίκες.

Το Women TechEU είναι μια εντελώς νέα πρωτοβουλία της Ε.Ε., η οποία προσφέρει επιχορηγήσεις, αξίας €75.000 έκαστη, για τη στήριξη των αρχικών σταδίων

της διαδικασίας καινοτομίας και της ανάπτυξης της εταιρείας. Προσφέρει, επίσης, καθοδήγηση και πλαισίωση βάσει του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (ΕΣΚ) για τη γυναικεία ηγεσία, καθώς και ευκαιρίες δικτύωσης σε επίπεδο Ε.Ε.

Μετά την αξιολόγηση από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, η Επιτροπή θα υποστηρίξει μια πρώτη ομάδα 50 εταιρειών, που διοικούνται από γυναίκες σε 15 διαφορετικές χώρες. Περισσότερες από 40 εταιρείες εδρεύουν σε κράτη - μέλη της Ε.Ε. Επίσης, περίπου το ένα πέμπτο εδρεύει σε χώρες συνδεδεμένες με το πρόγραμμα “Ορίζων Ευρώπη”.

Τα έργα θα ξεκινήσουν την άνοιξη του 2022 και αναμένεται να διαρκέσουν από 6 έως 12 μήνες. Οι εταιρείες, που προτάθηκαν για χρηματοδότηση, έχουν αναπτύξει ανατρεπτικές καινοτομίες αιχμής, σε διάφορους τομείς: Από τη διάγνωση σε αρχικό στάδιο και τις θεραπείες για τον καρκίνο, μέχρι τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων των εκπομπών μεθανίου. Αφορούν στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η μείωση της σπατάλης τροφίμων, καθώς και η διεύρυνση της πρόσβασης στην εκπαίδευση και η ενδυνάμωση των γυναικών.

Νέος κύκλος

Μετά την πολύ ενθαρρυντική ανταπόκριση σε αυτό το πρώτο πιλοτικό σχέδιο, η Επιτροπή θα ανανεώσει το πρόγραμμα Women TechEU το 2022. Ο προϋπολογισμός για την επόμενη πρόσκληση, που θα δημοσιευθεί το 2022, θα αυξηθεί σε €10 εκατ., τα οποία θα χρηματοδοτήσουν περίπου 130 επιχειρήσεις (από 50 φέτος).

Η υπερπροηγμένη τεχνολογία αντιπροσωπεύει πάνω από το ένα τέταρτο του οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων της Ευρώπης, με τις ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου να αποτιμώνται σήμερα σε ποσό που υπερβαίνει τα €700 δισ. Ωστόσο, οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται σε μεγάλο βαθμό στην υπερπροηγμένη τεχνολογία.

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις υπερπροηγμένης τεχνολογίας τείνουν να έχουν μεγαλύτερους κύκλους Ε&Α και συχνά χρειάζονται περισσότερο χρόνο και κεφάλαια για να αναπτυχθούν σε σχέση με άλλες νεοφυείς επιχειρήσεις. Για τις περισσότερες υπάρχει ο κίνδυνος να αποτύχουν κατά τα πρώτα χρόνια τους, εάν δεν λάβουν τη σωστή στήριξη και επένδυση σε πρώιμο στάδιο.

Οι γυναίκες, που δραστηριοποιούνται στην υπερπροηγμένη τεχνολογία, συχνά αντιμετωπίζουν το πρόσθετο εμπόδιο των προκαταλήψεων λόγω φύλου και των στερεοτύπων τα οποία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα σε τομείς, όπως η τεχνολογία.

“Ο μεγάλος αριθμός εκκρεμών αιτήσεων επιβεβαιώνει την ανάγκη να λαμβάνουν στήριξη οι γυναίκες για τις επιχειρήσεις τους στον τομέα της υπερπροηγμένης τεχνολογίας στο πρώιμο και πιο επισφαλές στάδιο της ανάπτυξης τους. Θα βοηθήσουμε αυτές τις 50 εταιρείες, που διοικούνται από γυναίκες προσφέροντας τους ευκαιρίες χρηματοδότησης, καθοδήγησης και δικτύωσης και θα επεκτείνουμε το εν λόγω πρόγραμμα το 2022”, τόνισε σχετικά η κυρία Μαρίγια Γκαμπριέλ, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας.

Women TechEU
Keywords
Τυχαία Θέματα