Wall Street: Νέες απώλειες για τους S&P 500 και Nasdaq

00:01 2/3/2023 - Πηγή: Reporter

Επηρεασμένη από την «εκτόξευση» των αμερικανικών ομολόγων παραμένει η Wall Street, με την κατάσταση αυτή να επικρατεί καθώς τα στοιχεία της μεταποίησης στις ΗΠΑ δείχνουν ότι ο πληθωρισμός πιθανότατα θα κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η εξέλιξη αυτή με τη σειρά της εγκυμονεί κινδύνους για συνέχιση των αυξήσεων επιτοκίων, ενώ αυξάνει και την πιθανότητα μίας ύφεσης.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Τετάρτης (1/3) ο Dow Jones ενισχύθηκε οριακά κατά 0,02% και έκλεισε στις 32.661,84 μονάδες.

Στον αντίποδα, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,46% στις 3.952,05 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα κατά 0,66% στις 11.379,48 μονάδες, με τους δύο δείκτες να συνεχίζουν πτωτικά για δεύτερη διαδοχική μέρα.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε το 4% για πρώτη φορά από τον περασμένο Νοέμβριο, φθάνοντας στο 4,006%, αφού η έρευνα του Ινστιτούτου Διαχείρισης Εφοδιασμού (ISM) έδειξε ότι η μεταποίηση στις ΗΠΑ συρρικνώθηκε τον Φεβρουάριο και οι τιμές για τις πρώτες ύλες αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα. Μετά τη δημοσίευση των στοιχείων, η απόδοση του αμερικανικού ομολόγου διετούς, η οποία συνήθως κινείται συμβαδίζοντας με τις προσδοκίες για τα επιτόκια, «άγγιξε» το 4,904%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 2007.

Πιέσεις στη Wall Street άσκησαν επίσης οι δηλώσεις του προέδρου της Fed στη Μινεάπολη, Neel Kashkari, ο οποίος ανέφερε ότι είναι «ανοιχτός στην πιθανότητα» μιας μεγαλύτερης αύξησης των επιτοκίων στη συνάντηση πολιτικής αυτού του μήνα, «είτε είναι 25 είτε 50 μονάδες βάσης».

Στα μάκρο της ημέρας, τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων αυξήθηκαν και πάλι την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι αιτήσεις χορήγησης ενυπόθηκων δανείων για αγορά κατοικίας μειώθηκαν κατά 6% την περασμένη εβδομάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο όγκος των αιτήσεων ήταν κατά 44% χαμηλότερος από την ίδια εβδομάδα πριν από ένα χρόνο και βρίσκεται τώρα σε χαμηλό 28 ετών.

Παράλληλα, συνεχίζει να συρρικνώνεται ο μεταποιητικός κλάδος στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο. Συγκεκριμένα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI του ISM διαμορφώθηκε στο 47,7 το Φεβρουάριο από 47,4 τον Ιανουάριο με τους αναλυτές να ανέμεναν αύξηση στις 48 μονάδες. Ο μεταποιητικός δείκτης PMI της S&P Global διαμορφώθηκε στο 47,3 το Φεβρουάριο από 46,9 τον Ιανουάριο, υποχωρώντας ωστόσο από την προκαταρκτική μέτρηση που ήταν στο 47,8. Οποιαδήποτε μέτρηση κάτω από τις 50 μονάδες καταδεικνύει συρρίκνωση του κλάδου.

Κέρδη για το πετρέλαιο και τον χρυσό

Σε υψηλό δύο εβδομάδων έκλεισε σήμερα το πετρέλαιο, παρά τη νέα αύξηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι η αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας ανακοίνωσε πως τα εμπορικά αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα φτάνοντας στα 480,2 εκατ. βαρέλια.

Στις συναλλαγές της Τετάρτης, το συμβόλαιο Μαΐου του Brent ενισχύθηκε κατά 1% ή 86 σεντς στα 84,81 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό WTI Απριλίου σημείωσε κέρδη 0,8% ή 64 σεντς στα 77,69 δολάρια το βαρέλι.

Ανοδικά ξεκίνησε ο Μάρτιος και για τον χρυσό, με το πολύτιμο μέταλλο να λαμβάνει ώθηση από την αποδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου, αφήνοντας πίσω του τον άκρως αρνητικό Φεβρουάριο, που ήταν ο χειρότερος μήνας από τον Ιούνιο του 2021.

Το συμβόλαιο Απριλίου του χρυσού ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του στα 1.845,4 δολάρια η ουγγιά, με άνοδο 0,5% ή 8,70 δολαρίων. Το ασήμι ενισχύθηκε ελαφρώς κατά 0,1% στα 21,095 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κέρδισε 1,7% στα 4,16 δολάρια η λίβρα.

WALL STREET ΗΠΑΟΜΟΛΟΓΑχρυσόςΠΕΤΡΕΛΑΙΟΝΙΛ ΚΑΣΚΑΡΙ
Keywords
Τυχαία Θέματα