Unicredit για Ελλάδα: Προβλέπει ανάπτυξη 8% και... πρόωρες εκλογές

Ένας ακόμα επενδυτικός οίκος προχωρά σε αναβάθμιση της πρόβλεψής της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Η Unicredit μάλιστα ανεβάζει πολύ τον πήχη.

Εκτιμά συγκεκριμένα πως το ελληνικό ΑΕΠ το 2021 θα σημειώσει αύξηση 8%, έναντι 5,7% που εκτιμούσε προηγουμένως.

Η πρόβλεψη για το 2022 διατηρείται αμετάβλητη, στο 3%.

Ο επενδυτικός οίκος εκτιμά ότι η ανάκαμψη θα συνεχίσει με καλούς ρυθμούς –αν και όχι τόσο ισχυρούς όσο το πρώτο εξάμηνο

του 2021- τα επόμενα τρίμηνα, με τη βοήθεια των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης, των επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και των ευνοϊκών χρηματοδοτικών συνθηκών.

Η UniCredit θεωρεί ότι οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ (μειώσεις φόρων, αντιστάθμιση των επιπτώσεων από τις ανατιμήσεις στην ενέργειας κτλ) είναι ενδεικτικές των σκέψεων για πρόωρες εκλογές. Όπως σημειώνει ο οίκος, η στήριξη προς τη Νέα Δημοκρατία (41,3%) παραμένει χαμηλότερη από ό,τι ήταν πριν από τις πυρκαγιές, ενώ τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ αυξάνονται, από το 27,3% που ήταν τον Μάιο στο 29,1% τον Σεπτέμβριο. «Ο κ. Μητσοτάκης μέχρι στιγμής απορρίπτει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, όμως ίσως να το επανεξετάσει εάν καταφέρει να αναζωογονήσει την εικόνα του κόμματος», εκτιμά η UniCredit.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά το β΄ τρίμηνο ξεπέρασε τις εκτιμήσεις τους, φέρνοντας το ΑΕΠ πάνω από τα προ-πανδημίας επίπεδα. Οι ανθεκτικές επενδύσεις παγίων και η συσσώρευση αποθεμάτων αντιστάθμισε και με το παραπάνω την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα στις δαπάνες των νοικοκυριών και στον τουρισμό.

Επιπλέον, τα στοιχεία από το επιχειρηματικό κλίμα, την κινητικότητα και τις πτήσεις δείχνουν ότι η επίδοση του ΑΕΠ θα είναι ισχυρή και το τρίτο τρίμηνο, λόγω της απελευθέρωσης της συσσωρευμένης ζήτησης στις υπηρεσίες και της σημαντικής ανάκαμψης του τουρισμού.

UnicreditΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα