UBS: Τα στοιχεία της απασχόλησης «στηρίζουν» το σενάριο μείωσης επιτοκίων

Μετά την ανακοίνωση της έκθεσης για την απασχόληση στις ΗΠΑ την περασμένη Παρασκευή (8/3) και πριν από την ανακοίνωση του δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) την Τρίτη, οι αμερικανικές μετοχές ήταν σε μεγάλο βαθμό σταθερές μέχρι το κλείσιμο της Δευτέρας.

Η έκθεση για την απασχόληση τον Φεβρουάριο έδειξε αύξηση των μη αγροτικών μισθολογίων πάνω από τις εκτιμήσεις. Ο ρυθμός της δημιουργίας 275.000 θέσεων εργασίας ήταν υψηλότερος από τις προβλέψεις για 200.000, ενώ ο μέσος όρος της τρίμηνης αύξησης των μισθολογικών καταστάσεων παραμένει

ισχυρός από ιστορική άποψη.

Ωστόσο, υπήρχαν ορισμένα πιο αδύναμα σημεία στην έκθεση, τα οποία σε συνδυασμό με τα πρόσφατα δεδομένα και τα σχόλια των αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ υποδηλώνουν ότι οι μειώσεις των επιτοκίων είναι «στον δρόμο», υπογραμμίζει η UBS.

Η αγορά εργασίας παρουσιάζει περαιτέρω σημάδια «ψύξης».

Ενώ οι θέσεις αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Φεβρουάριο, οι αριθμοί για τους δύο προηγούμενους μήνες αναθεωρήθηκαν χαμηλότερα κατά συνολικά 167.000. Η αύξηση των μέσων ωριαίων αποδοχών μετριάστηκε, καθώς αυξήθηκε μόλις κατά 0,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (0,5% τον Ιανουάριο) και κάτω από τις προσδοκίες για 0,2%. Επιπλέον, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 3,9%, από 3,7% τον Ιανουάριο, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2022. Νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα, το Beige Book της Fed ανέφερε ότι «η στενότητα της αγοράς εργασίας υποχώρησε περαιτέρω», με τις επιχειρήσεις να αναφέρουν καλύτερη διαθεσιμότητα εργασίας, ενώ η έρευνα του Ιανουαρίου για τις θέσεις εργασίας και τη μεταβολή της απασχόλησης (JOLTS) έδειξε ότι το ποσοστό των παραιτήσεων παραμένει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2020. Συνολικά, αυτή η πρόσφατη σειρά δεδομένων υποδηλώνει ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ γίνεται λιγότερο «θερμή», γεγονός που βοηθάει στην απόφαση της Fed για μείωση των επιτοκίων.

Ο ηπιότερος πληθωρισμός μετά τον Φεβρουάριο θα πρέπει να προσφέρει περαιτέρω εμπιστοσύνη στη Fed.

Τα επερχόμενα στοιχεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τον Φεβρουάριο αναμένεται να δείξουν άλλη μια ισχυρή μηνιαία αύξηση λόγω της αύξησης των τιμών της βενζίνης και της βραδύτερης μείωσης των τιμών των μεταχειρισμένων οχημάτων. Ωστόσο, αναμένονται μειώσεις κατά τους επόμενους μήνες, καθώς η αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας, η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και η συγκράτηση του πληθωρισμού των καταλυμάτων θα βοηθήσουν τον συνολικό πληθωρισμό να έχει χαμηλότερη τάση με την πάροδο του χρόνου. Αυτό θα πρέπει να δώσει στη Fed την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται για να μειώσει τα επιτόκια φέτος. Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, στην κατάθεσή του στο Κογκρέσο δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής «δεν απέχουν πολύ» από το να πειστούν ότι ο πληθωρισμός μειώνεται σταθερά προς τον στόχο του 2%. Το Beige Book περιείχε επίσης ενδείξεις ότι οι πληθωριστικές πιέσεις εξασθενούν, με τις εταιρείες να αναφέρουν μεγαλύτερη αντίδραση των καταναλωτών στις αυξήσεις των τιμών.

Τα πρόσφατα σχόλια της Fed ήταν συνεπή με μια απόφαση μείωσης των επιτοκίων φέτος.

Οι αγορές δεν πρόκειται να λάβουν πρόσθετα στοιχεία από τους αξιωματούχους της Fed τις επόμενες 10 ημέρες, καθώς η κεντρική τράπεζα εισέρχεται σε περίοδο «συσκότισης» ενόψει της επόμενης συνεδρίασης της FOMC στις 19-20 Μαρτίου. Ωστόσο, τα σχόλια του Powell την περασμένη εβδομάδα ηχούσαν ένα συνεπές μήνυμα από άλλους αξιωματούχους της Fed, ότι οι μειώσεις των επιτοκίων παραμένουν στο τραπέζι φέτος. Τόσο ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Raphael Bostic, όσο και η πρόεδρος της Fed της Βοστώνης, Susan Collins, δήλωσαν ότι η πορεία προς τον στόχο της Fed για τον πληθωρισμό θα μπορούσε να είναι ανώμαλη, ενώ ο πρώην πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις, James Bullard, δήλωσε ότι η έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Φεβρουαρίου αύξησε την πιθανότητα η κεντρική τράπεζα να προβεί σύντομα σε κάποια κίνηση.

Έτσι, η βασική μας υπόθεση παραμένει ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Ιούνιο, σημειώνει η UBS, με συνολικά τρεις μειώσεις μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Πιστεύουμε ότι αυτό σημαίνει ότι τα μετρητά θα πρέπει να αποφέρουν σταδιακά χαμηλότερες αποδόσεις, δημιουργώντας κίνδυνο για τους επενδυτές που δεν εκμεταλλεύονται τις τρέχουσες υψηλές αποδόσεις των ποιοτικών ομολόγων. Συνιστούμε τη διαφοροποίηση της στρατηγικής ρευστότητας πέρα από τα μετρητά και τα αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς, με έναν συνδυασμό προθεσμιακών καταθέσεων, ομολόγων και δομημένων επενδυτικών στρατηγικών. Οι ελκυστικές αποδόσεις των ποιοτικών ομολόγων μπορούν επίσης να κλειδώσουν, καθώς παρέχουν τα πρόσθετα οφέλη της διαφοροποίησης και των πιθανών κεφαλαιακών κερδών.

#UBS #ΕΚΘΕΣΗ_ΓΙΑ_ΤΗΝ_ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ #ΗΠΑ #επιτόκια #μειώσεις_επιτοκίων #FED
Keywords
Αναζητήσεις
ubs-ta-stoicheia-tis-apascholisis-stirizoun-to-senario-meiosis-epitokion.htm
Τυχαία Θέματα
UBS,