UBS για Ελλάδα: Ανάπτυξη 5,7% το 2022-Θετικός καταλύτης ο τουρισμός

Σε επί τα βελτίω αναθεώρηση της ελληνικής οικονομίας προχώρησε ο ελβετικός επενδυτικός οίκος UBS, «ανεβάζοντας» τον πήχη στο 5,7% για φέτος από 4% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.

Σύμφωνα με τον οίκο, ο τουρισμός αναμένεται να αποτελέσει τον μεγάλο μοχλό του ΑΕΠ, με τα έσοδα να αγγίζουν τα 20 δισ. ευρώ. Παράλληλα, αναθεωρεί χαμηλότερα την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη το 2023 σε 4% από 4,7%.

Αναφερόμενη

στους παράγοντες που οδήγησαν σε αυτήν την αναβάθμιση, η UBS επισημαίνει τα εξής:

α) το ισχυρό ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου (2,3% σε τριμηνιαία βάση, 7,0% ετησίως) με αποτέλεσμα τη μεταφορά ανάπτυξης 450 μονάδες βάσης στο 2022

β) τα έσοδα από τον τουρισμό αναμένεται να φτάσουν τα 20 δισ. ευρώ το 2022 έναντι της αρχικής πρόβλεψης για 15 δισ. και 10,5 δισ. ευρώ πέρυσι – συμπεριλαμβανομένης της θετικής επίδρασης στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

γ) τις ενδείξεις για ισχυρή επίδοση της ανάπτυξης στο β’ τρίμηνο και

δ) μια ξεκάθαρη ανάκαμψη στον εταιρική δανεισμός (εν δυνάμει επηρεασμένος από τις εισροές του RRF της ΕΕ).

Η συμβολή του τουρισμού

«Η νέα μας πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Ελλάδας είναι 150 μονάδες βάσης πάνω από την εκτίμηση της αγοράς η οποία κινείται στο 4,2%», τονίζει η UBS, ενώ προσθέτει πως βλέπει κινδύνους για το 2022 από τη σταδιακή επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος και από πιθανή διατάραξη των ροών φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Παράλληλα, προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,6% σε ετήσια βάση κατά το δεύτερο τρίμηνο, σημειώνοντας πως ο κύκλος εργασιών των ελληνικών επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 39,3% το δεύτερο τρίμηνο, έπειτα από αύξηση 38,4% το α’ τρίμηνο. Οι δύο μεγαλύτερες συνεισφορές προήλθαν από τη μεταποίηση και το χονδρικό & λιανικό εμπόριο, ενώ σημαντική ήταν η συνεισφορά από τον κλάδο της διαμονής και των υπηρεσιών τροφίμων.

Αυτό συνεπάγεται υψηλή θετική συμβολή από τον τουρισμό, με δεδομένο ότι τα έσοδα από τον τουρισμό αυξήθηκαν κατά 330% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο. Μαζί με την αύξηση 31% στα φορολογικά έσοδα το δεύτερο τρίμηνο, αυτό σημαίνει ότι η αύξηση του ΑΕΠ πιθανότατα παρέμεινε υγιής το διάστημα αυτό, σημειώνει η UBS.

Πληθωρισμός

Σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, ο μέσος πληθωρισμός θα μπορούσε εύκολα να ξεπεράσει το 9% το 2022 που εκτιμά «ότι οι αυξήσεις των μισθών είναι απίθανο να αντισταθμίσουν πλήρως την αύξηση του πληθωρισμού από το δεύτερο τρίμηνο και μετά, ακόμη και αν ληφθούν υπόψη τα κέρδη των θέσεων εργασίας».

Ωστόσο, η UBS θεωρεί ότι υπάρχουν δύο σημαντικοί παράγοντες που στηρίζουν τα οικονομικά των νοικοκυριών:

1) Η κυβέρνηση αναμένεται να δαπανήσει 6 δισ. ευρώ για ενεργειακή επιδότηση το 2022 (3% του ΑΕΠ), με πιθανώς περισσότερη στήριξη να ανακοινώνεται από τον πρωθυπουργό στις 10 Σεπτεμβρίου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (αν και ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος είναι πιθανό να είναι περίπου 1% του ΑΕΠ το 2022).

2) Σε σύγκριση με το τέλος του 2019 οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 20 δισεκατομμύρια ευρώ ή περίπου 10% του ΑΕΠ, γεγονός που παρέχει κάποιο πρόσθετο υπόβαθρο αποταμίευσης για τα νοικοκυριά.

ελληνική οικονομίαΕΛΒΕΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑανάκαμψηπληθωρισμός
Keywords
Τυχαία Θέματα