Transparency International: Μειώθηκε η καταπάτηση της δωροδοκίας το 2019

Η επιβολή του νόμου κατά της δωροδοκίας στο εξωτερικό από τις κυβερνήσεις, έχει περιορισθεί δραστικά από το 2018 και 3 χώρες -η Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και η Ινδία- δεν άνοιξαν ούτε μία έρευνα για δωροδοκία στο εξωτερικό από το 2016 έως το 2019, σύμφωνα με νέα έκθεση του διεθνούς Ινστιτούτου Transparency International.

Η έκθεση, που κυκλοφόρησε σήμερα Τρίτη και ήρθε στην κατοχή του

πρακτορείου Reuters, αναφέρει ότι το μερίδιο των παγκόσμιων εξαγωγών από χώρες που επιβάλλουν ενεργά τη νομοθεσία κατά της δωροδοκίας στο εξωτερικό και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, υποχώρησε περισσότερο από το ένα τρίτο.

Tα χειρότερα ιστορικά αποτελέσματα

Μόνο 4 από τους 47 κορυφαίους εξαγωγείς -οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ελβετία και το Ισραήλ, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 16,5% των παγκόσμιων εξαγωγών- κινήθηκαν νομικά κατά της δωροδοκίας στο εξωτερικό το 2019, σύμφωνα με την έκθεση, μία σημαντική μείωση από τις 7 χώρες που αντιπροσώπευαν το 27% των παγκόσμιων εξαγωγών το 2018.

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο, η Ιαπωνία, η Ολλανδία, η Νότια Κορέα, το Χονγκ Κονγκ, ο Καναδάς, η Ινδία και το Μεξικό είχαν τα χειρότερα ιστορικά αποτελέσματα, αναφέρει το Ινστιτούτο.

«Πάρα πολλές κυβερνήσεις επιλέγουν να κλείνουν τα μάτια όταν οι εταιρείες τους δωροδοκούν για να κερδίσουν δουλειές στις ξένες αγορές», δήλωσε η Ντέλια Φερέιρα Ρούμπιο, πρόεδρος του Ινστιτούτου.

Να μπει τέλος στο απόρρητο της ιδιοκτησίας των εταιρειών

Η Γερμανία, ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο, πραγματοποίησε λιγότερες έρευνες το 2019 και έκλεισε λιγότερες υποθέσεις, ενώ η Ιταλία και η Νορβηγία παρουσίασαν επίσης μειωμένη δραστηριότητα.

Το Transparency International προέτρεψε τη G20 να εντείνει την επιβολή του νόμου, σημειώνοντας ότι τα χρήματα που χάθηκαν από τις δωροδοκίες στο εξωτερικό, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε κλάδους όπως ο υγειονομικός.

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, το Transparency International υποστηρίζει ότι όλες οι χώρες που υπέγραψαν τη Σύμβαση κατά της δωροδοκίας του ΟΟΣΑ, πρέπει να βάλουν τέλος στο απόρρητο της ιδιοκτησίας των εταιρειών, να δημοσιοποιούν τα αποτελέσματα των περιπτώσεων και οι μητρικές εταιρείες να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις ενέργειες των θυγατρικών τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα