Tesla: Υποχωρεί η μετοχή μετά τη μείωση των περιθωρίων κέρδους

Τα εταιρικά αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο του 2023 ανακοίνωσε η Tesla μετά το κλείσιμο της Wall Street, τα οποία έδειξαν ρεκόρ εσόδων, αλλά χαμηλότερα περιθώρια κέρδους λόγω της μείωσης των τιμών.

Συγκεκριμένα, η Tesla ανακοίνωσε:

Έσοδα: 24,93 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι 24,47 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αναμένονταν σύμφωνα με τη Refinitiv.

Κέρδη: 91 σεντ ανά μετοχή προσαρμοσμένα, έναντι 82 σεντ ανά μετοχή που αναμένονταν

σύμφωνα με το Refinitiv.

Τα καθαρά έσοδα (GAAP) ήταν 2,70 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 20% από πέρυσι. Τα λειτουργικά έσοδα, ωστόσο, ήταν μειωμένα κατά 3% από το προηγούμενο τρίμηνο στα 2,40 δισεκατομμύρια δολάρια.

Συγκριτικά, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, η Tesla ανέφερε καθαρά έσοδα 2,51 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έσοδα 23,33 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Κατά το δεύτερο τρίμηνο του περασμένου έτους, η Tesla ανέφερε καθαρά έσοδα 2,27 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έσοδα 16,93 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η τιμή της μετοχής παρέμεινε σταθερή μετά την αρχική έκθεση, αλλά άρχισε να πέφτει στη συνέχεια, καθώς ο Διευθύνων Σύμβουλος Έλον Μασκ και άλλα στελέχη δεν παρείχαν ακριβείς προδιαγραφές και ημερομηνίες έναρξης παράδοσης για δύο αναμενόμενα πρωτοποριακά οχήματα, ένα Cybertruck και ένα robotaxi, ενώ δήλωσαν επίσης ότι η παραγωγή οχημάτων θα επιβραδυνθεί κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου λόγω διακοπής λειτουργίας για βελτιώσεις στο εργοστάσιο.

Η μετοχή υποχωρεί περίπου 5%.

Σχετικά με τα κέρδη της εταιρείας, ο Μασκ είπε: «Συνεχίζουμε να στοχεύουμε σε 1,8 εκατομμύριο παραδόσεις οχημάτων φέτος, αλλά αναμένουμε ότι η παραγωγή του τρίτου τριμήνου θα μειωθεί λίγο, επειδή έχουμε καλοκαιρινές διακοπές λειτουργίας για πολλές εργοστασιακές αναβαθμίσεις».

Στις αρχές αυτού του μήνα, η Tesla ανέφερε 466.140 συνολικές παραδόσεις οχημάτων για το δεύτερο τρίμηνο και είπε ότι είχε παραγάγει 479.700 ηλεκτρικά οχήματα.

Αυτές οι παραδόσεις ήταν υψηλότερες από ό,τι ανέμενε η Wall Street και οφείλονταν εν μέρει σε κίνητρα και εκπτώσεις. Αντίστοιχα, τα λειτουργικά περιθώρια διαμορφώθηκαν στο 9,6%, το χαμηλότερο τουλάχιστον των τελευταίων πέντε τριμήνων. Το συνολικό μεικτό περιθώριο ανήλθε στο 18,2%, επίσης χαμηλό για την ίδια περίοδο.

Η Tesla εξήγησε σε ομάδα μετόχων ότι τα χαμηλότερα περιθώρια κέρδους της το δεύτερο τρίμηνο προέκυψαν από τις μειωμένες μέσες τιμές πώλησης των αυτοκινήτων που πουλάει και το κόστος αύξησης της παραγωγής κυψελών μπαταριών που σχεδίασε η εταιρεία, γνωστές ως κυψέλες 4680, μεταξύ άλλων παραγόντων.

Τα έσοδα από τον πυρήνα της αυτοκινητοβιομηχανίας της Tesla αυξήθηκαν κατά 46% σε ετήσια βάση στα 21,27 δισεκατομμύρια δολάρια, περίπου μια αύξηση 6,5%. Τα έσοδα από την παραγωγή και την αποθήκευση ενέργειας -- από ηλιακές εγκαταστάσεις και εφεδρικές μπαταρίες -- αυξήθηκαν κατά 74% σε ετήσια βάση σε 1,51 δισεκατομμύρια δολάρια. Με περισσότερα οχήματα στο δρόμο, τα έσοδα «υπηρεσιών και άλλων» της Tesla, συμπεριλαμβανομένων των τελών για επισκευές οχημάτων εκτός εγγύησης, αυξήθηκαν κατά 47% στα 2,15 δισεκατομμύρια δολάρια.

TeslaΜασκαυτοκίνηταΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΕΤΑΙΡΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Keywords
Αναζητήσεις
tesla-ypochorei-i-metochi-meta-ti-meiosi-ton-perithorion-kerdous.htm
Τυχαία Θέματα