Tα βλέμματα στραμμένα στο λιμάνι Chornomorsk για σημάδια μετακίνησης σιτηρών

Όσοι εμπλέκονται στις παγκόσμιες μεταφορές σιτηρών παρακολουθούν από κοντά το λιμάνι του Chornomorsk, νοτιοδυτικά της Οδησσού, αναζητώντας σημάδια επανεκκίνησης των αποστολών στη Μαύρη Θάλασσα. Το λιμάνι βρίσκεται στη βορειοδυτική ακτή της Μαύρης Θάλασσας, περίπου 30 χιλιόμετρα από την Οδησσό. Είναι το τέταρτο μεγαλύτερο λιμάνι της Ουκρανίας, ικανό να χειρίζεται πλοία μήκους έως 239 m με μέγιστο βύθισμα 13,1 m.

Όλα τα θαλάσσια λιμάνια της Ουκρανίας έχουν κλείσει από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, ωστόσο οι προετοιμασίες βρίσκονται σε εξέλιξη για να προχωρήσει η περσινή συγκομιδή

μετά από συμφωνία που υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη Παρασκευή μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για τη δημιουργία ενός ασφαλούς διαδρόμου προς τον Βόσπορο.

Τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) εμπλέκονται σε μεγάλο βαθμό στην επιχείρηση για τη μεταφορά του τόσο απαραίτητου σιταριού έξω από τη χώρα που έχει καταρρεύσει από τον πόλεμο. Τα πρώτα πλοία ενδέχεται να μετακινηθούν από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας μέσα σε λίγες ημέρες, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φαρχάν Χακ. Λεπτομέρειες των διαδικασιών θα δημοσιευθούν σύντομα από ένα κοινό συντονιστικό κέντρο στην Κωνσταντινούπολη που βρίσκεται σε επαφή με τη ναυτιλιακή βιομηχανία, δήλωσε ο Χακ.

Τα δεδομένα από την πλατφόρμα αναλύσεων ναυτιλίας Sea/ δείχνουν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 10 πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου φορτωμένων στο λιμάνι του Chornomorsk, συμπεριλαμβανομένου του Emmakris III χωρίς ενδείξεις ότι άλλα πλοία κατευθύνονται προς το παρόν.

Το ζητούμενο παραμένει η ασφάλεια της περιοχής, που είναι γεμάτη νάρκες, και η προθυμία των ασφαλιστών να καλύψουν πλοία που πραγματοποιούν ταξίδια στη Μαύρη Θάλασσα υψηλού κινδύνου. Οι επιβεβαιωμένες εκκαθαρίσεις ναρκοπεδίων και τα δοκιμαστικά ταξίδια κρίνονται απαραίτητα προτού οι ασφαλιστές αναλάβουν τον κίνδυνο.

Ζητήματα πληρώματος για τη μετακίνηση πλοίων που έχουν παγιδευτεί σε αυτά τα λιμάνια θα μπορούσαν να επιλυθούν σύντομα. Υπάρχουν περίπου 85 ξένα φορτηγά πλοία που περιμένουν στα λιμάνια της Ουκρανίας, κυρίως εγκαταλελειμμένα με πλήρωμα επαναπατρισμένο. Για την επίλυση της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού, οι Ουκρανοί πολιτικοί αναμένεται να επιτρέψουν στους ντόπιους ναυτικούς να επιστρέψουν στην εργασία τους σε πλοία, αφού προηγουμένως αναγκάστηκαν να υπογράψουν στρατιωτική θητεία στη συνεχιζόμενη εξάμηνη σύγκρουση.

CHORNOMORSKΟυκρανίασιτηραλιμάνι
Keywords
Τυχαία Θέματα