Reuters: Δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ φέτος

Δύο ακόμα αυξήσεις, 25 μονάδων βάσεις, προβλέπουν οι οικονομολόγοι στις επόμενες συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Ειδικότερα, είκοσι οικονομολόγοι προέβλεψαν ότι η ΕΚΤ

έχει ήδη τελειώσει τον κύκλο της αύξησης των επιτοκίων. Ωστόσο, 42 από τους ερωτηθέντες υποστηρίζουν ότι το επιτόκιο θα ανέβει παραπάνω, φτάνοντας στο 3,75% τον Ιούνιο, ενώ πέντε εξ αυτών αναμένουν ότι θα ανέβει περισσότερο, φτάνοντας το 4% τον Σεπτέμβριο.

Κατά μέσον όρο, οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι το επιτόκιο θα παραμείνει αμετάβλητο στο 3,75% μέχρι τουλάχιστον τον επόμενο Απρίλιο. Μόλις ένας από όσους συμμετείχαν στη δημοσκόπηση διαβλέπει μείωση 25 μονάδων βάσης φέτος.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, μόλις ένας από τους οικονομολόγους δήλωσε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος ήταν να δούμε η κορύφωση των επιτοκίων σε υψηλότερο επίπεδο από το προσδοκώμενο.

Οι πιέσεις από τον δομικό πληθωρισμό αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι και τουλάχιστον το 2025. Κατά μέσον όρο, οι συμμετέχοντες στην έρευνα αναμένουν δομικό πληθωρισμό 5,5%, 5% και 3,9% το δεύτερο, τρίτο και τέταρτο τρίμηνο αντίστοιχα φέτος, ενώ το 2025 αναμένεται πως θα ανέλθει στο 2,7%.

Ωστόσο, το σενάριο της ύφεσης φαίνεται πλέον να απομακρύνεται με πιθανότητα 40% στα επόμενα δύο χρόνια, δίνοντας στην ΕΚΤ περιθώριο να ανεβάσει τα επιτόκια και να παρακολουθήσει τον αντίκτυπο στην οικονομία.

Σε σχέση με την ανάπτυξη, οι οικονομολόγοι αναμένουν 0,2% σε αυτό και τα δύο επόμενα τρίμηνα, φτάνοντας το 0,7% φέτος και το 1% το 2024.

ReutersΕΚΤεπιτόκιαπληθωρισμός
Keywords
Τυχαία Θέματα