Pfizer: Υψηλά κέρδη παρά τις μειωμένες πωλήσεις εμβολίων

16:26 2/5/2023 - Πηγή: Reporter

Η Pfizer, ανακοίνωσε καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά μεγέθη για το πρώτο τρίμηνο του 2023, παρά το γεγονός ότι έπεσαν σημαντικά οι πωλήσεις για το εμβόλιο κατά της ασθένειας Covid-19.

Πιο συγκεκριμένα, τα έσοδα από το εμβόλιο Comirnaty της Pfizer μειώθηκαν κατά 77%, πέφτοντας στα 3 δισ. δολάρια στο α΄τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με περισσότερα από 13 δισ. την ίδια περίοδο το 2022.

Η πτώση πάντως θεωρείτο αναμενόμενη, αφού η

φαρμακοβιομηχανία πλέον δεν θα προμηθεύει τα κράτη μέσω συμβάσεων για την πώληση του εμβολίου.

Για ολόκληρο το 2023 εκτιμάται ότι οι πωλήσεις της Pfizer από το εμβόλιο Comirnaty θα μειωθούν κατά 64%.

Ανάλογη μείωση αναμένεται και από τη θεραπεία κατά της Covid-19, Paxlovid, της τάξης του 58% για τους ίδιους λόγους.

Οι πωλήσεις του Paxlovid ωστόσο, ξεπέρασαν τα 4 δισ. δολάρια στο πρώτο τρίμηνο, κατά βάση λόγω της χρονικής στιγμής της τελικής παράδοσης του φαρμάκου με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Και το εμβόλιο αλλά και η θεραπεία Paxlovid έχουν δημιουργήσει δισεκατομμύρια έσοδα για την Pfizer μέσα στα τελευταία τρίμηνα, αλλά σημαντικά κέρδη καταγράφηκαν και από θεραπείες για τον καρκίνο και άλλα εμβόλια.

Πιο αναλυτικά, τα έσοδά της αυξήθηκαν κατά 4%, στα 1,6 δισ. δολάρια, το πρώτο τρίμηνο από τα εμβόλια Prevnar της Pfizer για την πρόληψη της πνευμονίας και των σχετικών ασθενειών.

Από την άλλη, τα καθαρά έσοδα της φαρμακοβιομηχανίας σημείωσαν πτώση της τάξεως του 30% στα 5,54 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο, με προσαρμοσμένα αποτελέσματα που ανέρχονται συνολικά σε 1,23 δολάρια/μετοχή.

Τα συνολικά έσοδα μειώθηκαν κατά 29% στα 18,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αναφορικά με τις προβλέψεις των αναλυτών, αυτές ήταν οι εξής:

Kέρδη 98 σεντς/μετοχή σε πωλήσεις 16,61 δισ. δολαρίων, ενώ η Pfizer επιβεβαίωσε την πρόβλεψή της για τα κέρδη ολόκληρου του έτους να κυμαίνονται μεταξύ 3,25 και 3,45 δολαρίων/μετοχή.

Πλέον οι αναλυτές αναμένουν κέρδη 3,39 δολαρίων/μετοχή.

εμβόλιοPfizerκέρδηέσοδα
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα
Pfizer, Υψηλά,Pfizer, ypsila