Oxford Economics: Ποιες χώρες κινδυνεύουν για μία νέα κρίση χρέους

16:38 2/3/2023 - Πηγή: Reporter

Συνεχίζουν να είναι θετικά τα μηνύματα για τις προοπτικές αναφορικά με την οικονομία της Ευρωζώνης, με τους αναλυτές της Oxford Economics να σημειώνουν ότι η περιοχή μπορεί να αποφύγει μία νέα κρίση χρέους, ωστόσο υπάρχουν κάποιες χώρες που παρουσιάζονται ως αρκετά ευάλωτες.

Πιο συγκεκριμένα, οι αναλυτές σημειώνουν ότι η Ιταλία και η Γαλλία είναι οι πιο εκτεθειμένες χώρες αναφορικά με την αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων.

Προκειμένου

να οδηγηθεί σε αντικειμενικά συμπεράσματα, ο οίκος διεξήγαγε ένα stress test με δύο αρνητικά σενάρια. Πιο αναλυτικά, στο πρώτο σενάριο, οι αποδόσεις των ομολόγων παραμένουν στα πρόσφατα υψηλά για μία δεκαετία, με αποτέλεσμα ο δείκτης χρέους/ΑΕΠ της Ευρωζώνης να διαμορφωθεί γύρω στο 90% έως το 2032.

Από την άλλη, στο δεύτερο σενάριο, οι αποδόσεις των ομολόγων θα κορυφώνουν σε επίπεδα κατά 100 μονάδες βάσης υψηλότερα και να παραμένουν εκεί, ωθώντας το χρέος κοντά στο 95% έως το 2032.

Μέσω αυτών των σεναρίων, φάνηκε ότι οι χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο για μια κρίση χρέους είναι η Ιταλία και η Γαλλία. Στον αντίποδα, η Ελλάδα, όπως και η Πορτογαλία θα μπορέσουν να μειώσουν το χρέους τους ως προς το ΑΕΠ ακόμα και στο χειρότερο σενάριο.

Υπενθυμίζεται ότι και η Fitch, αν και υποστηρίζει ότι η ευρωζώνη θα καταφέρει να αποφύγει την ύφεση το 2023, τονίζει ότι η Γερμανία και η Ιταλία, στην προσπάθειά τους να θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό θα δουν τις οικονομίες τους να συρρικνώνονται.

Μετά από αυτά τα αποτελέσματα, ο οίκος προειδοποιεί ότι εάν οι αγορές γίνουν ανυπόμονες απέναντι στα χρέη των χωρών της Ευρωζώνης, η Ιταλία και η Γαλλία θα είναι οι πιο επιρρεπείς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι υπόλοιπες περιοχές θα μείνουν αλώβητες.

Oxford EconomicsΕΛΛΑΔΑκρίση χρέουςΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣΕυρωζώνη
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα