Oι τράπεζες ζητούν παράταση για τα κλιματολογικά stress tests

09:00 7/9/2021 - Πηγή: Reporter

Οι τράπεζες προειδοποιούν ότι δεν είναι έτοιμες για τα κλιματολογικά τεστ της ΕΚΤ το επόμενο έτος, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg.

Υπάρχει γενική συμφωνία μεταξύ 20 μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών ότι πιθανότατα δεν θα έχουν πολλά από τα δεδομένα των

πελατών που χρειάζονται για τις δοκιμές.

Οι τράπεζες ασκούν πιέσεις για να διασφαλίσουν ότι τα αποτελέσματα δεν θα δημοσιοποιούνται, καθώς εκείνα που υπολείπονται διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κεφαλαιακών απαιτήσεων, αφήνοντας λιγότερα για τους μετόχους.

Με απλά λόγια, οι τράπεζες πρέπει να ετοιμαστούν για την πιθανότητα να υπάρξουν πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις λόγω του κλιματικού κινδύνου, αλλά αυτό ενδεχομένως να έχει συνέπειες για τους μετόχους και τους πελάτες τους. Οι τράπεζες μπορεί να χρειαστεί να μειώσουν τα μερίσματα και να επιβάλλουν υψηλότερα τέλη σε δανειολήπτες, η έκθεση των οποίων στον κλιματικό κίνδυνο προκαλεί επιπλέον κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Από την πλευρά της, η ΕΚΤ έχει εκφράσει ήδη την ανησυχία της ότι οι τράπεζες εμφανίζονται ανέτοιμες για τις εξελίξεις που προμηνύονται καθώς οι ακραίες καιρικές συνθήκες εμφανίζονται πιο συχνά και το κόστος των εκπομπών αερίων γίνεται όλο και μεγαλύτερο.

ΤΡΑΠΕΖΕΣΕΚΤΤΕΣΤ
Keywords
Τυχαία Θέματα