O «πατέρας» της Τεχνητής Νοημοσύνης απαρνιέται το «παιδί» του

11:52 2/5/2023 - Πηγή: Reporter

Ο Τζέφρι Χίντον, ένας από τους πρωτοπόρους της τεχνητής νοημοσύνης, αποχώρησε από τη Google έπειτα από μια δεκαετία συνεργασίας με την εταιρεία.

Σε συνέντευξή του στους New York Times, ο Dr. Hinton εξηγεί ότι αποχώρησε από την Google προκειμένου να μιλήσει ελεύθερα για τους κινδύνους

της τεχνητής νοημοσύνης. Διαψεύδει δηλαδή τις φήμες που τον θέλουν σε σύγκρουση με την Google, σημειώνοντας πως η συγκεκριμένη εταιρεία αντιμετώπισε με υπεθυνότητα την εξέλιξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

{https://twitter.com/geoffreyhinton/status/1652993570721210372}

Γνωστός ως “Πατέρας της Τεχνητής Νοημοσύνης”, η δουλειά του Δρ. Hinton ήταν να δώσει τη δυνατότητα στις μηχανές να “βλέπουν” αντικείμενα. Το 2018, του απονεμήθηκε το βραβείο Turing μαζί με άλλους δύο ερευνητές για τη δουλειά τους στη βαθιά μάθηση, η οποία έθεσε τα θεμέλια για τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης που βλέπουμε σήμερα.

Ωστόσο, παρά τις επιτυχίες και τις καινοτόμες εξελίξεις που βασίζονται στην έρευνά του, ο Δρ. Hinton λέει ότι εν μέρει μετανιώνει για το έργο της ζωής του.

“Παρηγορούμαι με τη γνωστή δικαιολογία: Αν δεν το είχα κάνει εγώ, κάποιος άλλος θα το είχε κάνει”, δήλωσε ο Hinton κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, αναφερόμενος στη δυνατότητα της τεχνητής νοημοσύνης να χρησιμοποιηθεί για τη διάδοση παραπλανητικών πληροφοριών.

“Δεν είναι εύκολο να εμποδίσουμε τους κακόβουλους να το χρησιμοποιήσουν για κακές πράξεις.” Σημειώνει ότι με την αυξανόμενη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία πλαστών περιεχομένων, οι καταναλωτές δεν θα “μπορούν πλέον να γνωρίζουν τι είναι αληθές”.

Η έρευνα του καθηγητή Χίντον για τα νευρωνικά δίκτυα ήταν αυτή που άνοιξε το δρόμο για τα τρέχοντα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης (AI) όπως το ChatGPT. Όμως ο Βρετανοκαναδός επιστήμονας υπολογιστών δήλωσε στο ΒΒC ότι τα chatbots της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε σύντομα να ξεπεράσει το επίπεδο πληροφοριών που μπορεί να επεξεργαστεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος.

Λίγες ώρες μετά την παραίτησή του, υποστήριξε ότι μετανιώνει για τη δουλειά του εξηγώντας τον συλλογισμό του: «Ορισμένοι από τους κινδύνους που προκύπτουν από τα chatbots (λογισμικά) Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) ήταν «αρκετά τρομακτικοί». «Αυτή τη στιγμή, δεν είναι πιο έξυπνα από εμάς, από όσο μπορώ να πω. Αλλά νομίζω ότι σύντομα μπορεί να γίνουν» .

GEOFFREY HINTONGoogleAIτεχνητή νοημοσύνη
Keywords
Τυχαία Θέματα