«Nέα αρχή με την Αθήνα»: O τουρκικός Τύπος για Μητσοτάκη-Ερντογάν

Θετικά αποτιμούν τα τουρκικά ΜΜΕ τη χθεσινή ωριαία συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, την πρώτη εδώ και 17 μήνες μετά την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Ένα βήμα έχει γίνει στο Αιγαίο», τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της η Hurriyet, κάνοντας λόγο για «μια νέα

αρχή με την Αθήνα».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι, αν και είχε προγραμματιστεί να κρατήσει 30 λεπτά, το τετ α τετ Μητσοτάκη - Ερντογάν κράτησε μία ώρα και οι δύο ηγέτες «αποφάσισαν να κάνουν μια νέα αρχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις». Στέκεται επίσης στις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού: «Ο Μητσοτάκης σημείωσε ότι κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ερντογάν είχε την εντύπωση ότι η Τουρκία στρέφεται προς τη Δύση», αλλά και σε εκείνες του Τούρκου προέδρου, που ανέφερε: «Στόχος μας δεν είναι να αυξήσουμε τους εχθρούς, αλλά να αυξήσουμε τους φίλους… Θα ενισχύσουμε περισσότερο αυτή τη φιλία. Η σημερινή συνάντηση ήταν μια συνάντηση όπου μπήκαν ξανά οι βάσεις. Δεν τίθεται θέμα χρήσης F-16 προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως ποτέ στο παρελθόν».

Στο «καλό κλίμα» στο οποίο έγινε η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στέκεται και η Yeni Safak.

«Τουρκία και Ελλάδα σκοπεύουν να έρθουν ξανά πιο κοντά. Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη, “δεν θα διαλυθούν ως διά μαγείας τα προβλήματα”, αλλά…», γράφει η τουρκική εφημερίδα, σημειώνοντας ότι οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν ότι η συνέχεια και η συνέπεια του θετικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί στις διμερείς σχέσεις τους τελευταίους μήνες είναι προς όφελος και των δύο χωρών και ότι θα ενεργοποιήσουν πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας μεταξύ των χωρών».

Για «κουβέντα που έλιωσε τον πάγο με τον γείτονα», γράφει η Milliyet. «Θερμή συνάντηση με Μητσοτάκη». Σημειώνει δε ότι οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου στη Θεσσαλονίκη το φθινόπωρο. Ανέθεσαν στους δύο υπουργούς Εξωτερικών να καθοδηγήσουν τις διαδικασίες και να αναφέρουν την πρόοδο. Οι δύο ηγέτες τόνισαν την πρόθεσή τους να έχουν συχνότερες επαφές σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης και συνθήκες που θα επιτρέψουν τη βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας - Ελλάδας».

«Στόχος η επιτάχυνση των θετικών σχέσεων με τους γείτονες», σημειώνει τέλος η Sabah, η οποία αναφέρεται και στις δηλώσεις που έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «το πιο σημαντικό αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν η ανάδυση της επιθυμίας να έρθουμε ξανά πιο κοντά». Επίσης, στέκεται και στον «οδοδείκτη» που όρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι «οι σχέσεις θα προχωρήσουν σε τρεις βασικούς άξονες: πολιτικός διάλογος, Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και θετική ατζέντα».

ΕΛΛΑΔΑΤΟΥΡΚΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα