Motor Oil: Ρεκόρ τζίρου και κινήσεις για νέα φάση ανάπτυξης

Με "αθόρυβες" πράσινες δράσεις αλλά και μια σειρά επενδύσεων ο Όμιλος της Motor Oil προχωρά σε μια νέα φάση ανάπτυξης που κεντρικό της στόχο έχει πλήρη καθετοποίηση δράσεων, από την "παραδοσιακή" παραγωγή, διακίνηση και εμπορία καυσίμων, την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ, τον εκσυγχρονισμό των παραγωγικών δομών με έμφαση στην περιβαλλοντική υπευθυνότητα, την ενίσχυση του κλάδου προμήθειας ρεύματος και φυσικού αερίου με την NRG,

αλλά και την επένδυση σε εναλλακτικά καύσιμα όπως το υδρογόνο.

Στο μεταξύ με βάση όσα ανέφερε η διοίκησή της χθες, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με αναλυτές, ο Όμιλος καταγράφει ισχυρή οικονομική πορεία. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Πέτρος Τζαννετάκης αποτελεί «ορόσημο» η αύξηση του τζίρου πάνω από το φράγμα των 10 δισ. ευρώ.

Εξειδικεύοντας κ. Τζαννετάκης τους στόχους μιας στρατηγικής, υπογράμμισε ότι πέρα από το φετινό μέρισμα 0,90 ευρώ ανά μετοχή, προβλέπεται ένα επενδυτικό πλάνο της τάξης των 285 εκατ. ευρώ για τον όμιλο φέτος. Επίσης η ωρίμανση χρέους περιορίζεται μόλις στα 122 εκατ. ευρώ. Οι ΑΠΕ

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Τζαννετάκης στην ανάπτυξη του κλάδου ΑΠΕ με υπό ανάπτυξη έργα ισχύος 84 MW. Πρόκειται κυρίως για αιολικά πάρκα, που αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2023 και θα προστεθούν στο υφιστάμενο “πράσινο” χαρτοφυλάκιο της Motor Oil που στο τέλος του 2021 ανερχόταν σε 280 MW.

Παράλληλα, αναφέρθηκε, ότι εξετάζονται νέες ευκαιρίες είτε από το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο αδειών που διαθέτει ο όμιλος (ισχύος 650 MW) είτε από νέα σχέδια.

Παράλληλα, ο κ. Τζαννετάκης αναφέριθηκε στη νέα μονάδα συμπαραγωγής θερμότητας και ηλεκτρισμού ισχύος 57 MW, που μπορεί να διασφαλίζει την ενεργειακή αυτονομία του διυλιστηρίου.

FSRU

Σε σχέση με τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στην Κόρινθο αναμένεται στο τέλος του έτους να ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση, αφού προηγηθεί το τελικό market test για το έργο εντός του καλοκαιριού. Όπως αναφέρθηκε υπάρχουν θετικοί οιωνοί, με δεδομένη την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης, μη δεσμευτικής φάσης στις αρχές του έτους και τις συνθήκες που επικρατούν στις αγορές.

Ο κ. Τζαννετάκης είπε ακόμα ότι η σύγχρονη μονάδα κατεργασίας νάφθας θα ολοκληρωθεί εντός του φθινοπώρου, ενώ προχωρά και η ανάπτυξη της μονάδας φυσικού αερίου 870 ΜW που κατασκευάζεται από κοινού με την ΤΕΡΝΑ στην Κομοτηνή.

Τέλος αναφορικά με τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στον εφοδιασμό του διυλιστηρίου, ο κ. Τζαννετάκης σημείωσε ότι οι προμήθειες ρωσικού αργού αντιπροσώπευαν πέρυσι ποσοστό 5,8% του συνόλου και αντικαταστάθηκαν πριν από την εισβολή από άλλες πηγές.

Γιώργος Αλεξάκης Motor OilΡΕΚΟΡτζίρος
Keywords
Τυχαία Θέματα