Moody’s: Πώς θα επιστρέψει η Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα

18:52 3/5/2023 - Πηγή: Reporter

Τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα αναλύει σε νέο report της η αμερικανική Moody’s, με τίτλο «Ο δρόμος επιστροφής των έκπτωτων χωρών στην επενδυτική είναι δύσκολος και στρωμένος με μεταρρυθμίσεις».

Ειδικότερα, ο οίκος αναφερόμενος στην Ελλάδα, σημειώνει ότι «ορισμένες χώρες έχουν κάνει μεγάλες προόδους και αναμένουμε ότι θα συνεχίσουν τις

μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της δημοσιονομικής εξυγίανσης και βελτίωσης της πιστωτικής ποιότητας».

«Η Ελλάδα, για παράδειγμα, έχει προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, παρόλο που το χρέος παραμένει επίμονα υψηλό. Η συνέχιση των οικονομικών πολιτικών υπέρ της ανάπτυξης και των μεταρρυθμίσεων και η δέσμευση για δημοσιονομική εξυγίανση, που θα οδηγήσει σε μακροοικονομικούς και δημοσιονομικούς δείκτες που θα ξεπεράσουν τις προσδοκίες μας, θα ήταν πιστωτικά θετική, όπως και οι περαιτέρω βελτιώσεις στον τραπεζικό τομέα».

Συνεχίζοντας, οι αναλυτές του οίκου τονίζουν ότι η κρίση στην Ευρωζώνη μετέτρεψε αρκετές χώρες σε «έκπτωτους αγγέλους», συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Κύπρου και της Σλοβενίας.

Ωστόσο, μόνο λίγες χώρες που έχασαν την επενδυτική βαθμίδα, όπως η Κύπρος και η Ελλάδα, προχώρησαν σε χρεοκοπία, καθώς η πτώση στην πιστωτική τους ποιότητα ήταν σοβαρή.

Όπως υπογραμμίζει η Moody’s, οι ευρωπαϊκές χώρες που επέστρεψαν στην επενδυτική βαθμίδα, (Ουγγαρία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Σλοβακία) με βάση τη βελτιωμένη δημοσιονομική ισχύ προέβησαν σε μεταρρυθμίσεις, βελτίωσαν την ανθεκτικότητά τους στους εξωτερικούς κινδύνους και κλυδωνισμούς, πραγματοποίησαν διαρθρωτικές βελτιώσεις στις οικονομικές επιδόσεις, ενέργειες που οδήγησαν σε λογικούς ρυθμούς αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ.

Στο επίκεντρο η δημοσιονομική ισχύς

«Συνεπώς, η δημοσιονομική ισχύς υπεισέρχεται στο επίκεντρο για τις χώρες που έχασαν την επενδυτική βαθμίδα. Ενώ εξετάζουμε δύο βασικούς δείκτες δημοσιονομικής ισχύος, το ακαθάριστο γενικό χρέος και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, αμφότερα ως ποσοστό του ΑΕΠ, και άλλοι δείκτες, όπως οι πληρωμές τόκων ως ποσοστό των τρεχουσών εσόδων, δίνουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την εικόνα του χρέους», εξηγεί ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.

«Αναμένουμε ότι τα επεισόδια δημοσιονομικής αδυναμίας ή οι κλυδωνισμοί, όπως οι μεγάλες αυξήσεις του ανεξόφλητου χρέους ή η επιδείνωση της οικονομικής προσιτότητας του χρέους, θα συνεχίσουν να αποτελούν την άμεση αιτία που τα κράτη μετατρέπονται σε ‘έκπτωτους αγγέλους’. Αυτά τα σοκ μπορεί να εκθέσουν ή να επιδεινώσουν τις αδυναμίες μιας οικονομίας», συνεχίζει ο οίκος.

Καταλήγοντας, σημειώνει ότι η εφαρμογή βαθιών μεταρρυθμίσεων είναι ένας δρόμος επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα, αλλά απαιτεί χρόνο.

MOODYSΕΛΛΑΔΑεπενδυτική βαθμίδαΑνάκτηση
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα