Moody’s: Πώς η κλιματική αλλαγή πιέζει οικονομία και τουρισμό

Με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών στην Ελλάδα, ο οίκος Moody’s περιγράφει την αλυσίδα των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής σε οικονομία και τουρισμό.

Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει αρχικά πως για κάθε οικονομία, η κλιματική αλλαγή δημιουργεί αυξημένη κόστη, που απορρέουν από τη στήριξη των πυρόπληκτων καθώς και την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν, όπως συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα. Η Moody's χρησιμοποιεί

άλλωστε ως παράδειγμα τον πρόσθετο προϋπολογισμό των 500 εκατ. ευρώ (0,3% του ΑΕΠ) που ενέκρινε η ελληνική κυβέρνηση.

Ιδιαίτερα για την Ελλάδα, προειδοποιεί για την άνοδο του δημοσιονομικού κόστους, κάτι που συμβεί και στις πυρκαγιές του 2007, οι οποίες προκάλεσαν ζημιά ύψους 3 δισ. ευρώ ή διαφορετικά 1,3% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι η άμεση υποστήριξη εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των επικείμενων κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης θα ελαττώσουν τον άμεσο δημοσιονομικό αντίκτυπο των μέτρων στήριξης.

Οι επιπτώσεις στον τουρισμό

Εκτός αυτού, βέβαια, αντίκτυπος είναι πιθανό να υπάρξει και στη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, δηλαδή τον τουρισμό.

Όπως σημειώνει η επικρατούσα αναστάτωση από τις φωτιές, οι διακοπές ρεύματος και νερού, η επιδείνωση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα, είναι παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τον τουριστικό κλάδο.

Κάτι τέτοιο, εκτιμά ο αμερικανικός οίκος, θα μπορούσε να αποτελέσει πιστωτικά αρνητικό γεγονός (credit negative) στην αξιολόγηση της Ελλάδας (Ba3 – σταθερό outlook).

Παράλληλα, εκτιμά ότι οι πυρκαγιές αυτού του έτους είναι απολύτως ενδεικτικές των κινδύνων της Κλιματικής Ελλαγής, από κοινού με το «μέτριο έως αρνητικό» περιβαλλοντικό προφίλ της χώρας.

Επιπλέον αύξηση της συχνότητας και της έκτασης των ακραίων περιβαλλοντικών φαινομένων θεωρείται ότι μπορεί να αποδυναμώσει την εγχώρια τουριστική βιομηχανία, θέτοντας μακροπρόθεσμες προκλήσεις για την Ελλάδα, αναφέρεται καταληκτικά.

Moody’sΤουρισμόςκλιματική αλλαγή
Keywords
Τυχαία Θέματα