Moody's: Πλήγμα $7 τρισ. στην οικονομία από το μισθολογικό χάσμα

19:14 6/3/2023 - Πηγή: Reporter

Ακόμα και 132 χρόνια μπορεί να χρειαστεί για να «κλείσει» ολοκληρωτικά το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων, η ενώ η «γεφύρωσή» του μπορεί να τονώσει την οικονομία κατά περίπου επτά τρισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτό υποστηρίζει η Moody’s Analytics σε νέα της έκθεση, τονίζοντας μάλιστα πως η οικονομική ώθηση θα έρθει καθώς περισσότερες γυναίκες θα ενταχθούν στο εργατικό δυναμικό και θα υπάρξει αύξηση της παραγωγικότητας.

«Το κλείσιμο του χάσματος

των φύλων στη συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό και το χάσμα των φύλων στη διαχείριση στις χώρες του ΟΟΣΑ μπορεί να αυξήσει την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα κατά περίπου 7%, ή περίπου 7 τρισεκατομμύρια δολάρια σε σημερινά δολάρια», έγραψαν στην έκθεση οι Ντον Χόλαντε και Kατρίνα Ελ.

Σε άλλο σημείο της έκθεσης, τονίζεται ότι οι γυναίκες έχουν «λιγότερες πιθανότητες» να ζητήσουν προαγωγή, αν και βρίσκονται σε υψηλότερα πρότυπα από τους άνδρες.

«Η αλλαγή των κοινωνικών κανόνων είναι μια χρονοβόρα και περίπλοκη διαδικασία, αλλά πολιτικές όπως η επιβολή ευέλικτων συνθηκών εργασίας, η προσιτή παιδική φροντίδα και η αμειβόμενη άδεια πατρότητας μπορούν να οδηγήσουν την αλλαγή προς τη σωστή κατεύθυνση», έγραψε η Moody’s.

«Οι προκαταλήψεις και οι ανισότητες μεταξύ των φύλων που έχουν τοποθετήσει τις γυναίκες σε επαγγέλματα με χαμηλούς μισθούς, όπως οι διαφορές στις θέσεις εργασίας και οι ώρες εργασίας, καθώς και οι δυσανάλογες ευθύνες φροντίδας των γυναικών, συμβάλλουν στο χάσμα των μισθών μεταξύ των φύλων», ανέφερε η Παγκόσια Τράπεζα.

Τέλος, στην έκθεση αναφέρεται ότι οι οικονομίες βλέπουν «περιορισμένη και αποκλίνουσα» πρόοδο στην ανύψωση των γυναικών τα τελευταία 10 χρόνια. «Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες κάνουν υψηλότερη αρχική επένδυση στην εκπαίδευση, αλλά τείνουν να προσγειώνονται σε θέσεις χαμηλότερου και χαμηλότερου επιπέδου, απασχολούμενες κάτω από το επίπεδο δεξιοτήτων τους, όπως μετράται από τα εκπαιδευτικά τους επιτεύγματα», τονίζεται επίσης.

MOODYSμισθολογικό χάσμαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα