Meta: Τα νέα «στοιχήματα» των αναλυτών- Οι σημαντικοί καταλύτες

Μετά από μία αδύναμη χρονιά, οι αναλυτές «βλέπουν» ότι η μητρική εταιρεία του Facebook, Meta, βρίσκεται κοντά στην αναζωογόνηση της ανάπτυξής της, ιδιαίτερα μετά τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η Meta, ανακοίνωσε την Πέμπτη (27/4) ότι τα έσοδά της αυξήθηκαν κατά 3%, στα 28,65 δισ. δολάρια από 27,91 δισ. δολάρια το περασμένο έτος, με τους μηνιαίους χρήστες του Facebook

να πλησιάζουν τα 3 δισεκατομμύρια.

Οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων οδήγησαν σε ράλι 15% για τις μετοχές της εταιρείας, που έφτασαν πάνω από τα 241 δολάρια, καταγράφοντας μια άνοδο κατά 170% από τότε που διολίσθησαν κάτω από τα 89 δολάρια τον Νοέμβριο.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το CNBC, ακόμα και μετά από ένα δυναμικό ξεκίνημα το 2023, οι μετοχές της μητρικής του Facebook εξακολουθούν να είναι περίπου 37% κάτω από το υψηλό ρεκόρ τους από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Τα νέα «στοιχήματα»

Τώρα, οι αναλυτές στοιχηματίζουν ότι η εταιρεία μπορεί σιγά-σιγά να αρχίσει να αναζωογονεί την ανάπτυξη της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Meta εξακολουθεί να προωθεί την υπηρεσία των Reels, δηλαδή βίντεο σύντομης μορφής που παραπέμπουν στο TikTok, ωστόσο αυτή τη στιγμή δημιουργεί έσοδα με πιο αργό ρυθμό από παλαιότερες υπηρεσίες, όπως η ροή ειδήσεων και οι ιστορίες.

Έτσι, προς το παρόν, η εταιρεία προσπαθεί να ανακαλύψει πώς θα δημιουργήσει πιο γρήγορα έσοδα από τα Reels, αλλά και να επωφεληθεί παράλληλά από τον σκληρό έλεγχο που αντιμετωπίζει το TikTok.

«Σε ευνοϊκή θέση η Meta»

Πάντως, οι αναλυτές τις Mizuho Securities σημείωσαν ότι η βελτιωμένη τιμολόγηση των διαφημίσεων αποτελεί σημαντικό καταλύτη για τη Meta, υπογραμμίζοντας: «Με έναν καλύτερο τρόπο δημιουργίας εσόδων, περιθώριο οικονομικής απόδοσης και αυξημένο έλεγχο του TikTok, συνεχίζουμε να είμαστε αισιόδοξοι».

Παράλληλα, οι αναλυτές της Piper Sandler ανέφεραν ότι η Meta βρίσκεται σε ευνοϊκή θέση αναφορικά με τη δημιουργία εσόδων, για το υπόλοιπο του έτους. Ειδικότερα, σημείωσαν ότι «η αύξηση των χρηστών παραμένει ισχυρή», ενώ τόνισαν ότι η επιχείρηση μπορεί να συνεχίσει να επεκτείνεται ακόμη και με χαμηλότερο αριθμό εργαζομένων.

Τι γίνεται με το Metaverse

Αναφορικά με τη στροφή της Meta στον εικονικό κόσμο, φαίνεται ότι το Metaverse συνεχίζει να «βυθίζει» την εταιρεία. Το τμήμα Reality Labs, υπεύθυνο για την ανάπτυξη λογισμικού και υλικού για το Metaverse, έχασε 3,99 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, ενώ απώλεσε 13,72 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.

Το κενό όμως, μάλλον θα καλύψει μια άλλη αγορά, εκείνη της τεχνητής νοημοσύνης. Εξάλλου, ο CEO της εταιρείας, Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχει τονίσει επανειλημμένα τις επενδύσεις της εταιρείας του στην τεχνητή νοημοσύνη, η οποία έχει γίνει δημοφιλής μετά την εμφάνιση του ChatGPT, που αναπτύχθηκε από τη Microsoft.

Πάντως, αναλυτές της Bank of American δήλωσαν σε ένα report ότι η δημιουργία ενός οικοσυστήματος τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να ενισχύσει πολλαπλά τις μετοχές της Meta.

MetaFacebook κέρδηέσοδαμετοχήΜΑΡΚ ΖΟΥΚΕΡΜΠΕΡΓΚ
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα