MYTILINEOS: Πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα

Σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της Mytilineos σε “BB” με θετικό outlook από “ΒΒ-” προχώρησε η S&P. Η εξαιρετικά ισχυρή κερδοφορία το 2022 θα τροφοδοτήσει τη Mυτιληναίος με επιδόσεις ρεκόρ το επόμενο έτος, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης στην έκθεση του.

“Κατά την άποψή μας, η πειθαρχημένη προσέγγιση της Mυτιληναίος για την εξασφάλιση συμβολαίων και τη χρήση καλύτερων από τo αναμενόμενo ταμειακών ροών για περαιτέρω διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου της, υποστηρίζει την πιστωτική ποιότητα

του ομίλου”, σημειώνει η S&P.

Ως εκ τούτου, προσθέτει, “αυξήσαμε τις αξιολογήσεις μας” για τη Mυτιληναίος σε «BB» από «BB-».

Στην έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι αναμένει τα EBITDA της Mytilineos θα κυμανθούν στα 750 – 800 εκατ. ευρώ για το σύνολο του 2022, υπογραμμίζοντας ότι συνιστά “μια αξιοσημείωτη βελτίωση από την προηγούμενη υπόθεσή μας για 500 -550 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2021”.

Ακόμα παραπάνω, η S&P εκτιμά ότι τα EBITDA του ομίλου το 2023 θα ανέλθουν σε 900 εκατ. με 1 δισ. ευρώ, “σημειώνοντας άλλο ένα άλμα παρά την επικείμενη ύφεση στην Ευρώπη”.

Ο οίκος εκτιμά ακόμα ότι το σχέδιο που ανακοίνωσε η Mytilineos για διαχωρισμό των μονάδων της δημιουργεί νέες ευκαιρίες, με την επιταχυμένη μετάβαση της εταιρείας στην καθαρή ενέργεια να παρέχει επιπλέον στήριξη.

Επενδυτικη βαθμιδα

Με αυτές τις εξελίξεις εκτιμάται, ότι η MYTILINEOS βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα, καθώς ο οίκος αξιολόγησης S&P εστιάζει κυρίως στον υπερδιπλασιασμό της κερδοφορίας της εταιρείας, το 2022 σε σχέση με το 2021, καθώς και στη σωστή διαχείριση των αυξημένων ταμειακών ροών για την καλύτερη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου της MYTILINEOS.

Βέβαια, όπως αναφέρεται, μετά την αναβάθμιση και τη διατήρηση του στο report του θετικού outlook είναι πιθανή νέα αναβάθμιση σε 6-12 μήνες.

Να σημειωθεί ότι η S&P επισημαίνει ότι ΘΕΤΙΚΟ outlook, συνεπεία του νέου επιπέδου κερδοφορίας και της χαμηλότερης μόχλευσης της MYTILINEOS, η οποία πλέον μετατρέπεται σε μία ακόμα μεγαλύτερη και καλύτερα διαφοροποιημένη Εταιρεία, δίνει την δυνατότητα για μια ακόμη αναβάθμιση εφόσον η εταιρεία υλοποιήσει το βασικό μας πλάνο (της S&P).

Με βάση παράγοντες της αγοράς, αξιολογείται ως ιδιαίτερα θετικό, ότι η S&P εκτιμά ότι η κερδοφορία της MYTILINEOS για το 2022 θα είναι μεταξύ €750-800εκάτ., ενώ το 2023 και το 2024, παρά την πιθανότητα μιας επερχόμενης Ευρωπαϊκής ύφεσης, η MYTILINEOS εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα €900εκάτ. ενώ μπορεί να αγγίξει και το €1δισ, σε επίπεδο EBITDA.

Για τους αναλυτές της S&P, όπως τονίζεται, σημαντική συνεισφορά στο νέο αυτό επίπεδο κερδοφορίας του ~€1δις. EBITDA, για τα επόμενα έτη, αναμένεται να έχουν τόσο τα ΑΠΕ (εντός και εκτός Ελλάδος) όσο και ο αναβαπτισμένος πρώην Τομέας SES.

Εξίσου σημαντικό χαρακτηρίζεται, το γεγονός πως σε συνδυασμό με την εκτίναξη της κερδοφορίας της τα επόμενα έτη, η MYTILINEOS έχει καταφέρει να διατηρήσει έναν ιδιαίτερα ισχυρό δείκτη κεφαλαιακής μόχλευσης, τον οποίο η S&P τοποθετεί συστηματικά κάτω από 2.0x, επιβεβαιώνοντάς έτσι τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δανεισμού της εταιρείας.

Όσων αφορά στη ρευστότητα της εταιρείας, οι αναλυτές εστιάζουν, στο ότι ο οίκος αξιολόγησης τονίζει την επάρκειά της, ενώ σχετικά με πιθανές μελλοντικές ανάγκες αναχρηματοδότησης, η S&P έχει πλήρη εμπιστοσύνη στη διοίκηση της εταιρείας λόγω της ικανότητάς της να λαμβάνει έγκαιρα και αποδοτικά μέτρα ακόμα και σε λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης.

Με βάση πηγές της εταιρείας η αναφορές αυτές, δεν είναι συνήθεις, όταν δίνεται ένα upgrade και διατηρείται και positive outlook. Όπως αναφέρεται, τις περισσότερες φορές μετά από μια τέτοια κίνηση το outlook γυρίζει σε “σταθερό” - stable, κάτι που χαρακτηρίζεται εξίσου σημαντικό ενόψει του τι μπορεί να συμβεί μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

MYTILINEOSεπενδυτική βαθμίδααναβάθμιση
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα