Lockdown: Στη Βουλή το σχέδιο για τις επιταγές που λήγουν

Σχέδιο για την άρση του προβλήματος με τις επιταγές που λήγουν εντός των χρονικών ορίων, που «τρέχουν» περιορισμοί, προανήγγειλε μιλώντας στον Αντ1 ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως είπε για το θέμα των επιταγών θα υπάρξει τροπολογία που θα περιλαμβάνεται σε νομοθετική διάταξη που θα κατατεθεί την άλλη εβδομάδα.

Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες στο σχέδιο θα προβλέπεται κατά βάση η αναστολή πληρωμών. Δηλαδή θα προωθείται μαζί με την παραίνεση για έγκαιρη καταβολή, η δυνατότητα η αποπληρωμή των επιταγών δυο μήνες

μετά την λήξη της καραντίνας.

Ήδη, σχετική πρόταση έχει υποβληθεί από τον Εμπορικό Σύλλογο της Αθήνας. Εκεί προβλέπεται για τις επιταγές Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου δυνατότητα μετάθεσης της αποπληρωμής τους 60 ημέρες μετά την λήξη του «lockdown», με ταυτόχρονη ισόποση χρηματοδότηση των κομιστών, λαμβάνοντας υπόψη και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις που θα πρέπει να καλυφθούν έως το τέλος του έτους.

Σημειώνεται ότι την περασμένη άνοιξη είχε προωθηθεί ρύθμιση αναστολής των προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιόγραφων κατά 75 ημέρες από την ονομαστική ημερομηνία λήξης της επιταγής.

Επιπλέον το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες, δυνατότητα λήψης κεφαλαίου κινήσεως στους εκδότες ή/και τους κομιστές μεταχρονολογημένων επιταγών, για τη διευκόλυνση της άμεσης αποπληρωμής τους. Το ποσό της επιταγής θα καλύπτεται με εγγυοδοσία από πόρους του ΕΣΠΑ ή μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Εφόσον περάσει και νομοθετηθεί μια τέτοια λύση η τράπεζα θα ρευστοποιεί το ποσό της επιταγής στον κομιστή δίνοντας έτσι την μια πρόσθετη ρευστότητα στον κομιστή, ενώ για τον εκδότη το ποσό θα αποτελεί ένα «άτυπο δάνειο».

Δικαιούχοι θα είναι όσοι έχουν ενταχθεί στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των επιχειρήσεων που έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους είτε με κρατική εντολή είτε γιατί έχουν πληγεί δραστικά από την επιδημία του COVID-19

Πάντως τελικές αποφάσεις αναμένονται τις επόμενες μέρες ώστε να σταθμιστεί και το τελικό κόστος που προς ώρας εκτιμάται 100 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Αλεξάκης

Χρήστος Σταϊκούρας τροπολογίαlockdownυπουργείο Οικονομικώνεγγυοδοσία
Keywords
Τυχαία Θέματα