Jefferies: Η Huawei διαβρώνει την κυριαρχία της Apple στην Κίνα

Την αδύναμη κατανάλωση αντανακλούν οι πωλήσεις των νέων iPhone 15 της Apple στην Κίνα, οι οποίες είναι πολύ χειρότερες από εκείνες του «προκάτοχού» του, σύμφωνα με νεότερες αναλύσεις.

Πιο συγκεκριμένα, οι πωλήσεις του νέου iPhone είναι μειωμένες κατά 4,5% σε σύγκριση με το iPhone 14 κατά τις πρώτες 17 ημέρες μετά την κυκλοφορία

τους, εκτίμησε η εταιρεία παρακολούθησης της αγοράς Counterpoint Research.

Οι αναλυτές της Jefferies υπολόγισαν ότι οι πωλήσεις του iPhone 15 μειώθηκαν κατά ακόμη πιο έντονο διψήφιο ποσοστό σε σχέση με τον προκάτοχό του, αφού η Huawei ξεπέρασε συνολικά την Apple, χάρη στο εκπληκτικό ντεμπούτο του Mate 60 Pro.

Πού αποδίδεται η πτώση

Η Counterpoint απέδωσε την πτώση του iPhone στην Κίνα κυρίως σε μια οικονομία που παλεύει να ανακάμψει από όλα όσα άλλαξε ο Covid, ενώ τόνισε ότι στις ΗΠΑ, το iPhone 15 πιθανότατα σημείωσε διψήφια αύξηση σε σχέση με το 2022 στις πρώτες εννέα ημέρες πωλήσεων.

Αλλά το ντεμπούτο του iPhone στην Κίνα έγινε εβδομάδες μετά την κυκλοφορία του Mate 60 Pro, το οποίο γιορτάστηκε ως θρίαμβος έναντι των αμερικανικών κυρώσεων λόγω του προηγμένου επεξεργαστή made in China. Συνέπεσε επίσης με μια κυβερνητική εντολή για την επέκταση της απαγόρευσης χρήσης του iPhone σε κυβερνητικές υπηρεσίες και κρατικές εταιρείες, υπογραμμίζοντας τις αυξανόμενες προκλήσεις της Apple εκεί.

«Οι ΗΠΑ είναι αυτή τη στιγμή με back-to-back αστρικά Σαββατοκύριακα για το νέο iPhone», δήλωσε ο Jeff Fieldhack, διευθυντής ερευνών της Counterpoint. «Είναι ένα θετικό σημάδι από τη μεγαλύτερη αγορά iPhone στον κόσμο. Έτσι, σίγουρα αφαιρεί ένα μέρος από το κεντρί των αριθμών της Κίνας».

Huawei vs Apple

Οι αναλυτές παραμένουν διχασμένοι σχετικά με τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στην Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά smartphone στον κόσμο. Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η αυξανόμενη προβολή της Huawei θα μπορούσε να διαβρώσει την κυριαρχία της Apple στο υψηλότερο άκρο της αγοράς.

Η Counterpoint εκτιμά πάντως ότι η κινεζική εταιρεία θα μπορούσε να πουλήσει 5 έως 6 εκατομμύρια μονάδες του Mate 60 Pro μόνο φέτος. Οι αναλυτές θεωρούν ότι αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί σε διψήφιο αριθμό το 2024. Η Huawei έχει πλέον πάρει την πρώτη θέση στην αγορά από την Apple, έγραψε η Jefferies σε σημείωμά της τη Δευτέρα.

AppleHuaweiiPhoneΚίνα
Keywords
Τυχαία Θέματα