Ifo: 1/5 αυτοαπασχολούμενους στη Γερμανία ανησυχεί για την επιβίωσή του

Το επιχειρηματικό κλίμα για τους αυταπασχολούμενους της Γερμανίας έχει ανακάμψει εν μέρει, ωστόσο παραμένει σε χαμηλό επίπεδο, όπως αποκαλύπτει και ο δείκτης της έρευνας του ινστιτούτου Ifo για το μήνα Νοέμβριο.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης έφτασε στους -21.6 πόντους το Νοέμβριο από -25 πόντους τον Οκτώβριο. «Η κατάσταση παραμένει δύσκολη για τους αυτοαπασχολούμενους» , υποστηρίζει ο επικεφαλής ερευνών του Ινστιτούτου, Κλάους Βολράμπε. «Ανησυχούν πολύ για την επιβίωσή τους».

Η παρούσα επιχειρηματική πραγματικότητα έχει

σημειώσει μια κάποια βελτίωση. Οι θετικές και οι αρνητικές απαντήσεις έχουν σχεδόν εξισορροπήθει. Οι αυταπασχολούμενοι εξακολουθούν να είναι απαισιόδοξοι για τους επόμενους μήνες. Συνολικά βέβαια για την οικονομία ο δείκτης των προσδοκιών της έρευνας ανακάμπτει πιο γοργά.

Συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα(Οκτώβριο) οι αυτοαπασχολούμενοι είναι λιγότερο ελαφρώς πιο αισιόδοξοι για το μέλλον τους. Βέβαια τόσο στο λιανεμπόριο, όσο και στο εμπόριο χονδρικής περισσότεροι από τους μισούς είναι απαισιόδοξοι για το επόμενο εξάμηνο.

Να σημειωθεί τέλος ότι ανάμεσα στους αυτοαπασχολούμενους, το 19.45% πιστεύουν ότι απειλείται η οικονομική τους επιβίωση. Αυτό το ποσοστό είναι ελαφρώς χαμηλότερο από το 19,7% που καταγράφηκε τον Οκτώβριο.

ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙIfoΓερμανίαΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα