ING: Ελλάδα και ευρωπαϊκός νότος θα ηγηθούν της ανάκαμψης-Οι προβλέψεις

Για ισχυρότερη ανάκαμψη της ευρωπεριφέρειας (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία) σε σχέση τον μέσο όρο της ευρωζώνης κάνει λόγο σε ανάλυσή της η ING, αναφορικά με το α’ τρίμηνο του 2024. Προβλέπει, δε, ότι η χώρα μας θα «τρέξει» με ρυθμό 1,4% φέτος και 2% το 2025.

Σε παρόμοιους ρυθμούς αναμένεται να κινηθούν, επίσης, η ισπανική και η πορτογαλική οικονομία, με 1,8% το 2024 και 2% το 2025 για την πρώτη και 1,6% το 2024 και 2,2% το 2025 για τη δεύτερη.

Όσο για την ευρωζώνη η ING

εκτιμά πως θα παρουσιάσει αναιμική ανάπτυξη 0,4% φέτος, ενώ το 2025 θα κινηθεί πιο κοντά στους δυνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, εμφανίζοντας αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,4%. Όσον αφορά τον πληθωρισμό, προβλέπεται αποκλιμάκωση στο 2,4% το 2024 και περαιτέρω επιβράδυνση στο 2,1% το επόμενο έτος.

Επιπλέον, με τις αυξήσεις των μισθών να έχουν φτάσει στο peak τους, η ING θεωρεί πως ανοίγει η «πόρτα» για την ΕΚΤ, προκειμένου να ξεκινήσει τις μειώσεις των επιτοκίων. Αναμένεται μία πρώτη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούνιο, ενώ θα ακολουθήσουν άλλες δύο ίδιου μεγέθους έως τα τέλη της φετινής χρονιάς.

Στη συνέχεια, η επενδυτική τράπεζα περιμένει πρόσθετη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων από την ΕΚΤ στο 2,5% το 2025, σε επίπεδα όπου θα παραμείνει για αρκετό καιρό, όπως επισημαίνει. «Η εκτίμηση ενός ονομαστικού ουδέτερου επιτοκίου μεταξύ 2,25% και 2,5% φαίνεται τώρα να είναι στο consensus, κάτι που συμφωνούμε», προσθέτει.

Η ING αναφέρει επίσης ότι οι εξαγωγικές δυνάμεις του ευρωπαϊκού βορρά έχουν ξεπεραστεί τα τελευταία χρόνια από άλλες χώρες, οι οποίες επιδιώκουν να καλύψουν τη διαφορά.

Χωρίς να γίνεται ο υπολογισμός σε απόλυτες τιμές, ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών στη Γερμανία και την Ολλανδία ήταν πιο βραδύς από εκείνον της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας.

Οι βιομηχανικές επιχειρήσεις στο νότο είναι πιο αισιόδοξες για την ανταγωνιστική τους θέση και έχουν δει την εξαγωγική τους δυναμική να βελτιώνεται περαιτέρω, σημειώνει η επενδυτική τράπεζα.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την ING, θα ήταν καλύτερα αν η απόδοση της παραγωγικότητας στο βορρά είχε διατηρηθεί – η προσαρμογή θα προερχόταν κυρίως από την ταχύτερη αύξηση των μισθών στο βορρά, καθώς και από την ταχύτερη αύξηση της παραγωγικότητας στο νότο.

#ING_GROUP #ελληνική_οικονομία #ευρωπαϊκή_περιφέρεια #Ιταλία #Ισπανία #Πορτογαλία #2025
Keywords
Αναζητήσεις
ing-ellada-kai-evropaikos-notos-tha-igithoun-tis-anakampsis-oi-provlepseis.htm
Τυχαία Θέματα