HELMEPA: Αποχωρεί μετά από 38 χρόνια ο Δημήτρης Μητσάτσος

Μετά από 38 χρόνια, ολοκληρώθηκε η θητεία του Δημήτρη Μητσάτσου στην Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος - HELMEPA.

«Το παρόν Συμβούλιο, σε πρόσφατη συνεδρίασή του, αποφάσισε κατά πλειοψηφία την απομάκρυνσή μου από τη θέση του Γενικού Διευθυντή» τόνισε ο ίδιος με ανοιχτή επιστολή του.

Αναλυτικά:

«Έχουν περάσει σχεδόν 38 χρόνια από τότε που ο αείμνηστος Γιώργος Π. Λιβανός, ο άνθρωπος που συνέλαβε την ιδέα της HELMEPA, της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος, μου εμπιστεύτηκε την οργάνωση της Γραμματείας της και

την υλοποίηση της Ιδρυτικής Διακήρυξης του 1982, «Να Σώσουμε τις Θάλασσες».

Είχα ακόμη την ικανοποίηση να με τιμήσουν με την εμπιστοσύνη τους τα Συμβούλια που ακολούθησαν την προεδρία του Γ.Π. Λιβανού, υπό τους Βασίλη Φρ. Παπαχρηστίδη, Καπτ. Γιάννη Χαλά, Καπτ. Βασίλη Κ. Κωνσταντακόπουλο, Πήτερ Γ. Λιβανό, Νίκο Π. Τσάκο, Νίκο Παππαδάκη, Γιάννη Κούστα και Γιώργο Γράτσο.

Στα χρόνια που πέρασαν, οι συνεργάτες μου κι εγώ εργαστήκαμε για να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν και προσωπικά ήμουν στην υπηρεσία του Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού. Το παρόν Συμβούλιο, σε πρόσφατη συνεδρίαση του, αποφάσισε κατά πλειοψηφία την απομάκρυνση μου από τη θέση του Γενικού Διευθυντή.

Είμαι υπερήφανος για το έργο που εκτελέσαμε στη HELMEPA ως σήμερα. Διαδοχικά τα Συμβούλια, μας έδωσαν τη δυνατότητα να δουλέψουμε μαζί με τους εθελοντές μέλη μας για τη δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Έξω από τα όρια της Ελλάδας, προσπαθήσαμε να πείσουμε όλους τους εμπλεκόμενους για τη σημασία που έχει ο ανθρώπινος παράγοντας για να γίνει πραγματικότητα το μήνυμα του ΙΜΟ «Ασφαλή Πλοία σε Καθαρές Θάλασσες». Διαφάνεια, συνέπεια και σχολαστική μη κερδοσκοπική λειτουργία έχτισαν την αξιοπιστία της HELMEPA και την κατέστησαν σεβαστή στη διεθνή ναυτιλία. Πολλοί ήταν οι φορείς που υποστήριξαν ηθικά αλλά και υλικά αυτή τη μοναδική και καινοτόμο, εθελοντική πρωτοβουλία.

Αποχαιρετώντας σας σήμερα, θέλω να ευχαριστήσω τους πλοιοκτήτες Μέλη της HELMEPA και τους διευθυντές, στελέχη και ναυτικούς, τους Έλληνες και ξένους Επίτιμα Μέλη, την ηγεσία και αξιωματικούς της Ελληνικής Ακτοφυλακής και του Πολεμικού Ναυτικού όλων αυτών των χρόνων, τους εισηγητές των επιμορφωτικών μας προγραμμάτων και τα μέλη της Εκπαιδευτικής Επιτροπής.

Χαιρετίζω τους χιλιάδες νέους και νέες, που πέρασαν από την Παιδική HELMEPA καθώς και τους εθελοντές δασκάλους τους.

Ευχαριστώ το Ναυτιλιακό Τύπο και τα άλλα Μέσα, που αναγνώρισαν τη HELMEPA και κάλυψαν δραστηριοτήτες μας, προκαλώντας έτσι ευρύτερη προσοχή στις προσπάθειες μας. Και βεβαίως τo Lloyd’s List και το Seatrade, που από την αρχή πρόβαλαν τη HELMEPA διεθνώς. Τις ηγεσίες και τα επιτελεία των ΙΜΟ, UNEP/MAP, U.S. Coast Guard and Australian Maritime Safety Authority, που μας τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους μέχρι σήμερα.

Προβάλλοντας την ανάγκη συνέργειας σε άλλες εθνικές ναυτιλιακές βιομηχανίες και το μη κερδοσκοπικό πνεύμα της Ιδρυτικής Διακήρυξης της HELMEPA, βοηθήσαμε στην ίδρυση 6 άλλων MEPAs, όλες σήμερα μέλη της INTERMEPA, που μαζί ιδρύσαμε. Αποχαιρετώντας τους συναδέλφους μου στις MEPAs, τους ευχαριστώ για τη συνεργασία και τη φιλία τους.

Ευχαριστώ επίσης τον ιδρυτή της ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ ΑΕ, Θέμη Βώκο και τους συνεργάτες του, που ποτέ δεν έπαψαν να προβάλλουν την πρωτοποριακή HELMEPA διεθνώς καθώς και τον Πανελλήνιο Όμιλο Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Ο.Ι.Α.Θ.) γιατί μας περιέλαβε σε διεθνείς αγώνες ιστιοπλοΐας. Επίσης, το Lloyd’s Register Foundation, που υποστηρίζοντας προγράμματα μας συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση πολλών τομέων δραστηριότητας στην Ελλάδα και τώρα και στην Κύπρο. Ακόμη, τα διεθνή Βραβεία Seatrade, τα Lloyd’s List Greek Shipping Awards και άλλους για τη συνεργασία τους.

Ιδιαίτερα όμως θέλω να αναγνωρίσω τη συμβολή των συνεργατών μου στη Γραμματεία της HELMEPA, με ορισμένους από τους οποίους εργαστήκαμε μαζί περισσότερα από 15 χρόνια. Εδώ, θα ήθελα να σημειώσω τον Σταύρο Γεωργιάδη, το δημιουργό του «Γλάρου» της HELMEPA και στενό συνεργάτη από την αρχή και την Κριστιάνα Πρεκεζέ, η οποία, αν και Αμερικανίδα, επέλεξε να αφοσιωθεί στην αποστολή της HELMEPA τα τελευταία 32 χρόνια. Ευχαριστώ όλους σας.

Υπερήφανος για τα μέχρι τώρα επιτεύγματα της HELMEPA, με ικανοποίηση την αφήνω σήμερα σε πολύ καλή οικονομική κατάσταση, που θα τη βοηθήσει στο μέλλον.

Σας εύχομαι υγεία και δύναμη και σας παρακαλώ να είστε κοντά στη HELMEPA για να μπορέσει να συνεχίσει να κινητοποιεί τόσο τη ναυτιλιακή κοινότητα όσο και την ευρύτερη κοινωνία με το σύνθημα της «Να Σώσουμε τις Θάλασσες».

Η ανακοίνωση της HELMEPA:

Κατά τη διάρκεια του Διοικητικού Συμβουλίου της HELMEPA, το οποίο έλαβε χώρα την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020, ανακοινώθηκε ότι έπειτα από 38 χρόνια επιτυχημένης και ευδόκιμης θητείας, η συνεργασία με τον κ. Μητσάτσο έφθασε στο τέλος της.Κατά τη διάρκεια του Διοικητικού Συμβουλίου της HELMEPA, το οποίο έλαβε χώρα την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020, ανακοινώθηκε ότι έπειτα από 38 χρόνια επιτυχημένης και ευδόκιμης θητείας, η συνεργασία με τον κ. Μητσάτσο έφθασε στο τέλος της.

Σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο εξέφρασε τις βαθιές ευχαριστίες του στον κύριο Μητσάτσο για το σπουδαίο έργο που έχει επιτελέσει από την ίδρυση της Ένωσης, πάντα με στόχο να αναδειχθούν οι σκοποί και οι αξίες της HELMEPA. Πιο συγκεκριμένα, σημαντικοί σταθμοί σε αυτή την μακρόχρονη πορεία, αποτέλεσαν: • Η προσήλωση του, καθ’ ολη τη σταδιοδρομία του, στην Ιδρυτική Διακήρυξη Εθελοντικής Δέσμευσης της Ένωσης «Να Σώσουμε τις Θάλασσες».

• Η συμβολή του στην ίδρυση της Παιδικής HELMEPA, ιδέα του αείμνηστου καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου και η αναγνώριση του ρόλου της από τη Γενική Συνέλευση του ΙΜΟ καθώς και η πρόσκληση των παιδιών της HELMEPA από τον ΓΓ του ΙΜΟ να απευθύνουν ομιλία στην Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος (MEPC) του ΙΜΟ.

• H οργάνωση και η συμβολή του στην εκτέλεση πιστοποιημένων επιμορφωτικών σεμιναρίων για τους αξιωματικούς μέλη της HELMEPA, τα οποία απέσπασαν την εκτίμηση της υπο-επιτροπής του ΙΜΟ STW (Standards of Training and Watchkeeping).• Η συμβολή του στην ίδρυση Εθνικών MEPA σε διάφορες χώρες υπό τον συντονισμό της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος, INTERMEPA, με έδρα τα γραφεία της HELMEPA Ελλάδας.

• Η πρωτοβουλία για επαφή και μακρά συνεργασία με Εθνικές ακτοφυλακές όπως των ΗΠΑ, Αυστραλίας και Καναδά με τακτικές επισκέψεις μελών στα αρχηγεία τους και αποδοχή προσκλήσεων των αρχηγών τους για επισκέψεις στην Ελλάδα και ομιλίες στα μέλη.

Παράλληλα, έγινε αποδέκτης πλείστων τιμητικών διακρίσεων τόσο για την HELMEPA όσο και για τον ίδιο, όπως:

• Η απονομή του βραβείου Ακαδημίας Αθηνών από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας στην HELMEPA και το βραβείο Lloyd’s List “Man of the Sea” στον κ. Μητσάτσο, μεταξύ πολλών άλλων βραβεύσεων.

• Η τιμητική διάκριση από το περιβαλλοντικό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Environment Program - UNEP) με την απονομή του βραβείου “Global 500”.• Η σχεδόν άμεση αναγνώριση και έκφραση συγχαρητηρίων από τον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας (ΙΜΟ) για την εθελοντική εφαρμογή των μελών της HELMEPA της σύμβασης MARPOL 73/78 (πριν αυτή γίνει υποχρεωτική), και η συνεχιζόμενη συνεργασία με τον ΙΜΟ και το πανεπιστήμιο του (WMU),το οποίο ανακήρυξε τον κ. Μητσάτσο επισκέπτη καθηγητή.

Με αφορμή την είδηση αυτή, η Πρόεδρος της HELMEPA, κυρία Σεμίραμις Παληού δήλωσε: «Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τον κύριο Μητσάτσο για το μακροχρόνιο και σπουδαίο έργο του, το οποίο υπηρέτησε με συνέχεια και συνέπεια. Η HELMEPA ήταν και παραμένει ένας ζωντανός οργανισμός , που αφουγκράζεται τις ανάγκες της εποχής μας. Θέματα όπως η βιωσιμότητα και η περιβαλλοντική ευαισθησία, στα οποία πρωτοστάτησε εδώ και πολλές δεκαετίες, αποτελούν πλέον ζητήματα που αφορούν ολόκληρο τον πλανήτη και μας ενώνουν σε έναν κοινό αγώνα για την προστασία του. Σκοπός μας είναι η HELMEPA να διεισδύσει περαιτέρω στη ναυτιλιακή κοινότητα, διευρύνοντας τα μέλη της και να επικοινωνήσει το σημαντικό εκπαιδευτικό και περιβαλλοντικό της έργο καθώς και της Παιδικής HELMEPA με σύγχρονα εργαλεία επικοινωνίας στο ευρύ κοινό, παραμένοντας πάντα πιστοί στο όραμα του ιδρυτή της, Γεωργίου Π. Λιβανού».

Νέος, προσωρινός Γενικός Διευθυντής της HELMEPA ορίζεται ο κύριος Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου.

HelmepaΔημήτρης ΜητσάτσοςΣεμίραμις Παληούαπομάκρυνση
Keywords
Τυχαία Θέματα