H τιμή του κινεζικού άνθρακα σημειώνει επίπεδα ρεκόρ

13:28 9/2/2022 - Πηγή: Reporter

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης άνθρακα της Κίνας κατέγραψαν την καλύτερη συνεδρίασή τους για πρώτη φορά ύστερα από την παρέμβαση του Πεκίνου στα μέσα του Οκτωβρίου για να μειώσουν τις χαμηλές τιμές. Η άνοδος ήταν υποβοηθούμενη από τις ανησυχίες για ελλείψεις στην εγχώρια προσφορά με την ανάκαμψη της ζήτησης μετά τις διακοπές της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς.

Τα πιο ενεργά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης θερμικού άνθρακα

στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων Zhengzhou CZCcv1 έκλεισαν 10% στα 876,8 γιουάν (137,81 δολάρια) ο τόνος την Τρίτη, επίπεδο που παρατηρήθηκε τελευταία φορά στις 29 Οκτωβρίου. Το συμβόλαιο κέρδισε 5% τη Δευτέρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την China Coal Transportation and Distribution Association, το συνολικό απόθεμα άνθρακα στα μεγάλα κινεζικά λιμάνια ήταν 46,88 εκατομμύρια τόνοι - το χαμηλότερο σε ένα χρόνο - πριν ξεκινήσουν οι διακοπές στις 31 Ιανουαρίου. Την περασμένη βδομάδα, οι εισροές άνθρακα από τους ανθρακωρύχους στα λιμάνια ήταν χαμηλές λόγω της αργής λειτουργίας και της επιμελητείας κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Η παρότρυνση της κυβέρνησης της Κίνας προς τα κρατικά ανθρακωρυχεία για να δώσουν προτεραιότητα στον εφοδιασμό των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής προκειμένου να αποφευχθεί μια άλλη εκτεταμένη διακοπή ρεύματος, είχε ως αποτέλεσμα οι βιομηχανικοί πελάτες να αντιμετωπίσουν έλλειψη άνθρακα. Η τωρινή άνοδος τιμών στην αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης ουσιαστικά αντανακλά τον περιορισμό της προσφοράς στη φυσική αγορά. Σύμφωνα με αναλυτές της Rystad Energy, τα φορτία spot είναι πολύ να αποκτηθούν καθώς η περισσότερη παραγωγή άνθρακα παραδίδεται σε μακροπρόθεσμα συμβόλαια.

Η τιμή σημείου αναφοράς των 5.500 kcal θερμικού άνθρακα στα λιμάνια της βόρειας Κίνας έφτασε τα 1.050 γιουάν ανά τόνο, πλησιάζοντας στο ανεπίσημο ανώτατο όριο τιμής των 1.100 γιουάν ανά τόνο. Οι συμμετέχοντες στην αγορά αναμένουν ότι η ημερήσια κατανάλωση άνθρακα θα αυξηθεί καθώς περισσότεροι βιομηχανικοί χρήστες ξαναρχίζουν τη λειτουργία τους μετά τις διακοπές και ο κρύος καιρός στη νότια Κίνα θα ενισχύσει περαιτέρω τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Το Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο της Κίνας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι θερμοκρασίες στις περισσότερες κινεζικές περιοχές θα είναι 1-3 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερες από τα ιστορικά μέσα επίπεδα τις επόμενες 11-20 ημέρες.

Ωστόσο, οι αναλυτές και οι έμποροι αναμένουν ότι το ράλι των τιμών του άνθρακα θα είναι βραχυπρόθεσμο πρόβλημα, καθώς περισσότερα ανθρακωρυχεία θα αρχίσουν τη σταδιακή τους επαναφορά από τις διακοπές. Ο Dennis Ip, επικεφαλής της κινεζικής ενεργειακής έρευνας στην Daiwa Capital Markets, αναμένει ότι οι τιμές του άνθρακα spot θα μειωθούν σε επίπεδο κάτω από 1.000 γιουάν ανά τόνο στα τέλη Φεβρουαρίου έως τον Μάρτιο και στη συνέχεια σταδιακά θα υποχωρήσουν στα 600-700 γιουάν ανά τόνο.

Μαρία Μπερτζελέτου

άνθρακαςΚίναΡΕΚΟΡ
Keywords
Τυχαία Θέματα