H Γερμανία υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό

Υπέρ της επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό τάσσεται η γερμανική κυβέρνηση, εν όψει της τριμερούς συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στο Βερολίνο μεταξύ του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί.

«Η γερμανική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της επανέναρξης της υπό την καθοδήγηση

του ΟΗΕ προσανατολισμένης σε αποτελέσματα διαπραγματευτικής διαδικασίας σχετικά με το Κυπριακό», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ.

Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση, ο κ. Μπούργκερ σημείωσε ότι από την στιγμή που η Γερμανία δεν συμμετέχει απευθείας στην συνάντηση, ο ρόλος της αφορά θέματα όπως η εθιμοτυπία, η ασφάλεια, οι συνεννοήσεις με τις τοπικές αρχές κ.ο.κ.

Αναφορικά με τη στάση της κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος επανέλαβε, όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι τάσσεται υπέρ της επανέναρξης της υπό τον ΟΗΕ διαπραγματευτικής διαδικασίας και γι’ αυτό στηρίζει και τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ενώ ερωτηθείς σχετικά για τις προσδοκίες της γερμανικής πλευράς από τη συνάντηση της Δευτέρας, τόνισε ότι «Καθώς δεν συμμετέχουμε απευθείας, μου είναι δύσκολο να εκφράσω προσδοκίες από γερμανικής πλευράς».

Την ερχόμενη Τρίτη, ο κ. Γκουτέρες θα έχει συνάντηση με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, στη διάρκεια της οποίας, όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ, θα συζητηθούν οι διεθνείς κρίσεις αλλά και η γερμανική πρωτοβουλία για τη Λιβύη. Ερωτηθείσα σχετικά με το εάν στη συνάντηση θα τεθεί το Κυπριακό, η Ντέμερ διευκρίνισε ότι δεν επιθυμεί να προκαταλάβει τις συνομιλίες.

ΓερμανίαΚυπριακόΑντόνιο ΓκουτέρεςΟΗΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα