H Panasonic προσφέρει στους εργαζόμενους την 4ήμερη εργασία

Άλλος ένας ιαπωνικός κολοσσός, η Panasonic, μπαίνει στη λίστα με τις εταιρείες που προσφέρουν πλέον στους εργαζόμενούς τους την επιλογή να δουλεύουν τέσσερις ημέρες την εβδομάδα.

«Πρέπει να υποστηρίξουμε την ευημερία των εργαζομένων μας», είπε ο CEO της εταιρείας Γιούκι Κουσούμι στους επενδυτές σε πρόσφατη σύσκεψη.

Γνωστή για την έντονη εργασιακή κουλτούρα της, η εταιρική ζωή στην Ιαπωνία

μπορεί να είναι τόσο αδυσώπητη που ο θάνατος από υπερβολική δουλειά δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο.

Σε μια προσπάθεια βελτίωσης της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής στη χώρα, η ιαπωνική κυβέρνηση τον περασμένο Ιούνιο συνέστησε στις εταιρείες να επιτρέπουν στα μέλη του προσωπικού να επιλέξουν 4ήμερη εβδομαδιαία εργασία.

Γενικότερα ευέλικτες συνθήκες εργασίας

Ο Κουσούμι είπε ότι η εταιρεία θέλει να στηρίζει τη διαφορετικότητα, καθώς ορισμένοι εργαζόμενοι μπορεί να έχουν και άλλες δουλειές ή προσωπικά ενδιαφέροντα εκτός από την κύρια απασχόλησή τους, σύμφωνα με το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό NHK.

Η εταιρεία εξετάζει επίσης πιο ευέλικτες συνθήκες εργασίας. Αυτό περιλαμβάνει την ενθάρρυνση περισσότερων εργαζομένων να εργάζονται εξ αποστάσεως και να επιτρέπεται στους εργαζόμενους να αποφασίσουν εάν θέλουν να μεταφερθούν σε άλλη πόλη χωρίς τις οικογένειές τους, μια κοινή εταιρική πρακτική στη χώρα.

Άλλες ιαπωνικές εταιρείες που υιοθετούν την 4ήμερη εργασία είναι η φαρμακευτική Shionogi και η εταιρεία ανάπτυξης συστημάτων Encourage Technologies. Και οι δύο σχεδιάζουν να προσφέρουν αυτή την επιλογή από τον Απρίλιο.

Περίπου το 8% των ιαπωνικών εταιρειών προσέφεραν περισσότερα από δύο ρεπό την εβδομάδα το 2020, σύμφωνα με επίσημη έρευνα.

Η τάση «ανεβαίνει» και στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ, η λογική της 4ήμερης εργασίας υπάρχει εδώ και δεκαετίες, αλλά πολλοί εργαζόμενοι αδυνατούν να την εκμεταλλευτούν.

Αυτό θα μπορούσε, όμως, να αλλάξει καθώς η πανδημία του κορονοϊού εντείνει τον ανταγωνισμό για ταλαντούχους εργαζόμενους.

panasonicεργασία
Keywords
Τυχαία Θέματα