H Folli Follie και οι νέες εξουσίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Τέλος στις αυθαιρεσίες των διοικήσεων των εισηγμένων εταιρειών που ελέγχοντας και την πλειοψηφία των μετοχών συχνά προέβαιναν σε πρωτοβουλίες που δεν ήταν συμβατές με τους κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης ούτε προστάτευαν τα δικαιώματα όλων των μετόχων επιχειρεί να βάλει το υπουργείο οικονομικών με την κατάθεση της τροπολογίας που δίνει περισσότερες εξουσίες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, κατά τα διεθνή πρότυπα.

Στόχος είναι να μπει οριστικός φραγμός – μέσω της θεσμικής θωράκισης – σε φαινόμενα που έχουν «πληγώσει» το κύρος της ελληνικής επιχειρηματικής αγοράς, όπως αυτά που έλαβαν χώρα

τόσο στη Folli Follie, όσο και στην Creta Farm αλλά και σε πλήθος άλλων εταιρειών τα περασμένα χρόνια.

Η τροπολογία δίνει μεγαλύτερες εξουσίες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καθώς προβλέπει δυνατότητες ανάλογες με αυτές της μειοψηφίας και του ελεγκτή ανωνύμου εταιρείας, δηλαδή να μπορεί να ζητά τη σύγκλιση γενικής συνέλευσης σε εισηγμένες εταιρείες.

Επίσης με την παράγραφο 2 της προτεινόμενης διάταξης δίνει τη δυνατότητα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να μπορεί να ζητά το διορισμό προσωρινής διοίκησης σύμφωνα με το άρθρο 69 του Αστικού Κώδικα, καθώς και τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων για τη μερική ή συνολική προσωρινή αντικατάσταση του διοικητικού συμβουλίου σε περιπτώσεις που γίνεται κατάχρηση ή υπάρχει έλλειμμα διοίκησης.

Αυτό θα γίνεται συμπεριλαμβανομένης και της πλασματικής έλλειψης διοίκησης, ή της παρακώλυσης από μέλη του δ.σ. της εταιρείας διενεργούμενου διαχειριστικού ή άλλου ελέγχου στον οποίο η εταιρεία έχει υπαχθεί. Ή σε περιπτώσεις που υφίστανται βάσιμες υπόνοιες ότι η παραμονή μέλους του δ.σ. στην εταιρεία θα συνιστούσε απειλή για την ομαλή λειτουργία και αξιοπιστία της αγοράς ή/και τα συμφέροντα των επενδυτών.

Όλες αυτές οι εξουσίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν αποτελούν παρέμβαση στη λειτουργία της ανώνυμης εταιρείας και στη διαχείριση των επιχειρηματικών της υποθέσεων, κατά το εταιρικό δίκαιο, αλλά ενέργεια για την αντιμετώπιση ειδικών περιπτώσεων, με σκοπό την προστασία της ομαλής λειτουργίας της κεφαλαιαγοράς ως έκφανση εξυπηρέτησης του ευρύτερου δημοσίου συμφέροντος.

Πρόκειται για αρμοδιότητα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία ασκείται, εντός των ορίων του εποπτικού της έργου, μόνον σε έκτακτες περιστάσεις και κατά την απόλυτη διακριτική της ευχέρεια. Σ' ότι αφορά την προσωρινή διοίκηση, το έργο της είναι αποκλειστικά η διενέργεια των αναγκαίων διαχειριστικών πράξεων για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας της εταιρίας μέχρι την εκλογή διοικητικού συμβουλίου από τη γενική συνέλευση και/ή την επίτευξη εξυγίανσής της με βάση το δίκαιο που τη διέπει.

Folli FollieΕπιτροπή ΚεφαλαιαγοράςτροπολογίαCRETA FARM
Keywords
Τυχαία Θέματα