Goldman Sachs: Ο χρυσός θα υπερτερήσει μακροπρόθεσμα του Bitcoin

Η αξία του Bitcoin βασίζεται στην πιθανή χρησιμότητα του κρυπτονομίσματος. Ως εκ τούτου, το επίπεδο μελλοντικής υιοθέτησής του είναι πιο «ευαίσθητο» στις μεταβολές των επιτοκίων από τον χρυσό, σημειώνει η Goldman Sachs σε ερευνητική έκθεσή της, εξετάζοντας τα οφέλη και των δύο περιουσιακών στοιχείων σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο.

Το τελευταίο έτος ήρθε το «τέλος μιας δεκαετίας εύκολου χρήματος», καθώς οι κεντρικές τράπεζες

αύξησαν τα επιτόκια, επηρεάζοντας χρυσό και Βitcoin, αναφέρει η έκθεση. Ωστόσο, ο χρυσός παραμένει σχεδόν αμετάβλητος σε ετήσια βάση, ενώ το Βitcoin υποχωρεί κατά 75%, όπως οι μετοχές εταιρειών υψηλής τεχνολογίας.

Οι αυστηρές οικονομικές συνθήκες αναμένεται να επιβραδύνουν την υιοθέτηση του Βitcoin, αναφέρει επίσης η έκθεση, και αυτό καθιστά λιγότερο πιθανή την επανάληψη των ισχυρών αποδόσεων της τελευταίας δεκαετίας για το κρυπτονόμισμα. Η μεταβλητότητα πιθανότατα θα παραμείνει αυξημένη μέχρι το δημοφιλές κρυπτονόμισμα να γίνει ακόμα πιο χρηστικό.

«Η ανάπτυξη περιπτώσεων πραγματικής χρήσης είναι επίσης κρίσιμη για τη μείωση της αστάθειας του Βitcoin, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι εγγυημένη και μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος για να πραγματοποιηθεί», έγραψαν οι αναλυτές Mikhail Sprogis και Jeffrey Currie.

Η Goldman Sachs λέει ότι τέτοιες συνθήκες θα επιβαρύνουν λιγότερο την τιμή του χρυσού, καθώς είναι ένα «πραγματικό περιουσιακό στοιχείο μικρότερης διάρκειας με διαδεδομένες χρήσεις», προσθέτοντας ότι το μέταλλο «μπορεί να ωφεληθεί από διαρθρωτικά υψηλότερη μακρομεταβλητότητα και από την ανάγκη διαφοροποίησης της έκθεσης σε μετοχές».

Η υιοθέτηση του κρυπτονομίσματος ενισχύθηκε από ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες, είπε η τράπεζα, με ορισμένους επενδυτές να είναι πιο πρόθυμοι «να εξερευνήσουν επιλογές χαμηλής ρευστότητας και υψηλού κινδύνου/απόδοσης όπως το Βitcoin». Με πιο αυστηρές οικονομικές συνθήκες να αναμένονται, το κερδοσκοπικό ενδιαφέρον για το Βitcoin είναι πιθανό να μειωθεί.

Το Bitcoin εξαρτάται περισσότερο από τις οικονομικές συνθήκες σε σχέση με τον χρυσό, επειδή το μέταλλο έχει εδραιωθεί και μη επενδυτικά, ενώ το Βitcoin εξακολουθεί να αναζητά κατεύθυνση, επισημαίνει η Goldman Sachs, προσθέτοντας ότι το Bitcoin είναι μια «λύση που αναζητά πρόβλημα».

BitcoinGoldman SachsCryptoκρυπτονομίσματα
Keywords
Τυχαία Θέματα