Goldman Sachs: Εντός του Μαΐου η εξισορρόπηση στην αγορά πετρελαίου

Από αύριο, Τετάρτη, αναμένεται να ξεκινήσει η αποκλιμάκωση των πιέσεων που δέχονται οι τιμές του πετρελαίου, καθώς σήμερα, Τρίτη, είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του συμβολαίου παράδοσης Μαΐου. Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Goldman Sachs σε έκθεσή της, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ιστορική την πτώση της τιμής του συμβολαίου

Μαΐου του αργού τύπου WTI στα -37,6 δολάρια το βαρέλι στις συναλλαγές της Δευτέρας.

Όπως επισημαίνει στην έκθεσή της η Goldman, ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία που η τιμή του αργού βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος, ενώ καταγράφηκε και η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση όλων των εποχών κατά 55,9 δολάρια το βαρέλι. Η αμερικανική τράπεζα εξηγεί τους λόγους στους οποίους οφείλεται αυτή η ιστορική πτώση, καθώς η άνευ προηγουμένου πλεονάζουσα προσφορά δοκιμάζει τα όρια αποθήκευσης πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο, την ώρα που η ζήτηση καταρρέει, αλλά και στα τεχνικά ζητήματα που προκύπτουν από τη λήξη των παραγώγων.

«Οι αρνητικές τιμές συνεπάγονται ότι οι παραγωγοί ουσιαστικά προτίθενται να πληρώσουν κάποιον να μεταφέρει το αργό τους. Ενώ αυτό συμβαίνει ήδη στο Τέξας και στον Καναδά, η χθεσινή μεταβολή του αργού τύπου WTI αντανακλά το γεγονός ότι οι κάτοχοι συμβολαίων Μαΐου ήθελαν να πληρώσουν κάποιον να τους βγάλει από τις long θέσεις τους πριν τη σημερινή λήξη για να αποφύγουν να τους παραδοθεί πετρέλαιο μέσα στο Μάιο, αφού δεν έχουν που να το αποθηκεύσουν», σημειώνει.

«Μετά από τη σημερινή λήξη της διαπραγμάτευσης του συμβολαίου παραδόσεως Μαΐου η φυσική πραγματικότητα μιας αγοράς που συνεχίζεται να χαρακτηρίζεται από τεράστια υπερπροσφορά αναμένεται να ασκήσει πτωτικές πιέσεις στο συμβόλαιο Ιουνίου», σημειώνει.

Ωστόσο, η Goldman καταλήγει λέγοντας ότι η παραγωγή θα πρέπει σύντομα να περιοριστεί σημαντικά για να επέλθει ισορροπία, γιατί οι χώροι αποθήκευσης είναι πεπερασμένοι, καθώς μόνο έτσι θα κινηθούν ανοδικά οι τιμές όταν ανακάμψει η ζήτηση. Όλα αυτά θα συμβούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, όχι μήνες, με την αγορά να ισορροπεί ενδεχομένως πριν τον Ιούνιο.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟαμερικανικό αργόαμερικανική τράπεζαΕΚΘΕΣΗΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥΖΗΤΗΣΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα