GRECO: Περιβαλλοντική διαφθορά ενόψει...

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 9 Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος της Ομάδας Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO), Marin Mrčela, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την περιβαλλοντική διαφθορά που ελλοχεύει!

Στην δήλωση του αναφέρει ότι:

«Τα περιβαλλοντικά εγκλήματα, που συνήθως οδηγούνται από τα τεράστια παράνομα οικονομικά οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν οι δράστες, συχνά εξαρτώνται από πρακτικές διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένης της δωροδοκίας και της αθέμιτης επιρροής που στοχεύουν υψηλόβαθμους

δημόσιους αξιωματούχους, πολιτικούς και αρχές επιβολής του νόμου. Η διαφθορά του ιδιωτικού τομέα σε αυτόν τον τομέα προκαλεί επίσης ανησυχία.

«Τα εν λόγω εγκλήματα σχετίζονται με παράνομη δασοκομία, παράνομη αλιεία, παράνομο εμπόριο άγριας ζωής, παράνομη εξόρυξη, παράνομη απόρριψη και παράνομη μεταφορά επικίνδυνων αποβλήτων, μεταξύ άλλων παράνομων δραστηριοτήτων. Προκαλούν ανεπανόρθωτη ζημιά στους φυσικούς πόρους, στο δικαίωμα των πολιτών σε ένα υγιές περιβάλλον και στα δικαιώματα των μελλοντικών γενεών.

Υπογράμμισε, ακόμη, ότι «Η διαφθορά επιτρέπει τη διάπραξη περιβαλλοντικών εγκλημάτων. Τα κράτη πρέπει να ενισχύσουν τη διαφάνεια των διαδικασιών λήψης αποφάσεων και νόμων σε τομείς όπως η χρήση περιβαλλοντικών πόρων, οι διαδικασίες για την έκδοση αδειών και παραχωρήσεων, οι πιστοποιήσεις και η επιβολή και οι περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις. Τα δικαιώματα ρύπανσης και το εμπόριο τους πρέπει να ρυθμίζονται αυστηρά και οι αρχές θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για πιθανές καταχρήσεις που αφορούν τέτοια δικαιώματα. Τα μέτρα πρόληψης της διαφθοράς είναι επίσης απαραίτητα ως μέρος της πράσινης μετάβασης στην οποία επενδύονται μεγάλα χρηματικά ποσά.

«Οι συστάσεις της GRECO προς τα κράτη μέλη της ισχύουν πλήρως για τη διαφθορά που σχετίζεται με το περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης της κατάλληλης ρύθμισης των διαδικασιών lobbying, δημόσιων προμηθειών και αδειών και την αποτελεσματική εφαρμογή τους, καθώς και την προστασία των καταγγελιών. Η διαφάνεια της νομοθετικής διαδικασίας – συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού των απαιτήσεων δημόσιας διαβούλευσης και συμμετοχής και του σεβασμού του δικαιώματος στη δημόσια πληροφόρηση – είναι επίσης ουσιαστική για την πρόληψη της κατάχρησης.

Ανακοίνωσε, τέλος, ότι «Η σύμβαση για την προστασία του περιβάλλοντος μέσω του ποινικού δικαίου που ετοιμάζεται επί του παρόντος από το Συμβούλιο της Ευρώπης θα πρέπει να επιτρέψει στα κράτη να ακονίσουν τα εργαλεία τους για τη δίωξη των παραβατών, την καταπολέμηση της ατιμωρησίας αυτών των εγκλημάτων και την καλύτερη προστασία των περιβαλλοντικών πόρων. «Τα κράτη πρέπει να λάβουν αποφασιστική δράση για να καταστήσουν την καταπολέμηση της περιβαλλοντικής διαφθοράς προτεραιότητα πολιτικής. Οι πρακτικές διαφθοράς στον περιβαλλοντικό τομέα έχουν τελικά ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση των φυσικών πόρων του κόσμου, μια κληρονομιά που δεν πρέπει να κληρονομήσουν οι νεότερες και οι μελλοντικές γενιές μας».

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

#GRECO #Ευρώπη #ΕΕ #Διαφθορά
Keywords
Τυχαία Θέματα