G7: Συζητούν πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

09:58 1/9/2022 - Πηγή: Reporter

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 θα πραγματοποιήσουν συνομιλίες σχετικά με το ενδεχόμενο να επιτραπεί η αγορά ρωσικού πετρελαίου παγκοσμίως με όριο τιμής, μία κίνηση που οι ΗΠΑ εκτιμούν πως θα αποκλιμακώσει τις πιέσεις στην αγορά ενέργειας μειώνοντας παράλληλα τα έσοδα που αποκομίζει η Μόσχα.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Bloomberg

επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους, η ΥΠΟΙΚ της χώρας Τζάνετ Γέλεν και οι ομόλογοί της στην G7 θα συζητήσουν περαιτέρω το μέτρο σε συνεδρίαση σήμερα, Παρασκευή.

Σύμφωνα με το σχέδιο, θα επιτραπεί σε όσους αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο με πλαφόν τιμής να συνεχίσουν να λαμβάνουν κρίσιμες υπηρεσίες - όπως η χρηματοδότηση και η ασφάλιση δεξαμενόπλοιων.

Υπενθυμίζεται ότι στην παρούσα φάση η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελβετία έχουν συμφωνήσει να απαγορεύσουν τον Δεκέμβριο στις εταιρείες τους να παρέχουν τις υπηρεσίες αυτές για ρωσικές αποστολές πετρελαίου.

"Πιστεύουμε ότι είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να πλήξουμε σοβαρά τα έσοδα του Πούτιν και κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο περιορισμό των εσόδων του από το πετρέλαιο αλλά και μείωση στις παγκόσμιες τιμές της ενέργειας", δήλωσε την Τετάρτη η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιέρ.

Η ίδια πρόσθεσε ότι "θα ακούσουμε περισσότερα την Παρασκευή για το πώς θα λειτουργήσει αυτό, και δεν είναι μόνο δική μας ιδέα. Αφορά συνεργασία με τους συμμάχους μας στην G7. Πιστεύουμε λοιπόν ότι αυτός θα είναι ένας τρόπος να χτυπήσουμε πραγματικά τη Ρωσία σε οικονομικό επίπεδο".

Όπως επισημαίνει πάντως το Bloomberg, προς το παρόν δεν έχει καταστεί σαφές ποιο θα είναι το ανώτατο όριο τιμών ή ποιες χώρες θα συμμετάσχουν στην προσπάθεια.

G7ΡΩΣΙΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟτιμήΤιμές
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα