Fitch- ΗΠΑ: Διατηρείται επιφυλακτική, παρά τη συμφωνία για το χρέος

23:09 2/6/2023 - Πηγή: Reporter

Η Fitch Ratings «κρατά» τις ΗΠΑ σε καθεστώς παρακολούθησης για πιθανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας, ακόμη και μετά την έγκριση του νόμου από το Κογκρέσο για την αποτροπή μιας καταστροφικής χρεοκοπίας.

Στην πρώτη δήλωσή της αφότου η Γερουσία ψήφισε το νομοσχέδιο για το ανώτατο όριο χρέους, η Fitch είπε ότι διατηρεί την αρνητική αξιολόγηση για τις ΗΠΑ και

σχεδιάζει να λάβει απόφαση για πιθανή υποβάθμιση έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Αν και η επίλυση του θέματος για το ανώτατο όριο χρέους είναι «θετική», η Fitch εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της για την επαναλαμβανόμενη αστοχία και την επιδείνωση της πόλωσης στην Ουάσιγκτον. Προειδοποίησε, δε, ότι οι ΗΠΑ μπορεί να χάσουν την αξιολόγηση «ΑΑΑ», με τον κίνδυνο υποβάθμισης να είναι ορατός.

«Η Fitch πιστεύει ότι οι επαναλαμβανόμενες πολιτικές αντιπαραθέσεις γύρω από το όριο χρέους και τις αναστολές της τελευταίας στιγμής πριν από την ημερομηνία X (όταν εξαντληθεί η ταμειακή θέση του υπουργείου Οικονομικών και τα έκτακτα μέτρα) μειώνουν την εμπιστοσύνη στη διακυβέρνηση σε δημοσιονομικά και ζητήματα χρέους», αναφέρεται στη δήλωση του οίκου αξιολόγησης.

Αυτό το σκεπτικό είναι παρόμοιο με το σκεπτικό πίσω από την υποβάθμιση των ΗΠΑ από την S&P το 2011, σε ένα άνευ προηγουμένου «βήμα» που έγινε καθώς το Κογκρέσο είχε συμφωνήσει τότε να αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους, όπως ακριβώς έγινε και τώρα.

υποβάθμιση πιστοληπτικής ικανότηταςFitch Ratingsαμερικανική οικονομία
Keywords
Αναζητήσεις
fitch--ipa-diatireitai-epifylaktiki-para-ti-symfonia-gia-to-chreos.htm
Τυχαία Θέματα