FinCEN: Οι φάκελοι της ντροπής παγκόσμιων κολοσσών-Χαρακτηριστικά παραδείγματα

Περισσότερα από 2 τρισ. δολάρια ύποπτου χρήματος αποκαλύφθηκε ότι διακινήθηκαν από το 1999 μέχρι το 2017, με βάση περισσότερα από 2.500 έγγραφα που διέρρευσαν από το αμερικανικό Δίκτυο Αντιμετώπισης Οικονομικού Εγκλήματος (FinCEN), του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Οι αγορές, όπως είναι φυσικό ταρακουνήθηκαν και το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει πρόβλημα, όταν ονόματα "κολοσσών" εμφανίζονται μαζί με εκείνα παράνομων οργανώσεων, Ρώσων ολιγαρχών, μαφιόζων, ακόμα και τρομοκρατών.

Τα αρχεία FinCEN είναι περισσότερα από 2.500 έγγραφα, τα περισσότερα από τα οποία ήταν αρχεία που οι τράπεζες έστειλαν στις αρχές των ΗΠΑ μεταξύ 2000 και 2017. Αυτά τα έγγραφα είναι μερικά από τα πιο προσεκτικά προστατευμένα μυστικά του διεθνούς τραπεζικού συστήματος.

Ουσιαστικά, οι αποκαλύψεις πιστοποιούν ότι μέσα από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου το μαύρο χρήμα ρέει άφθονο. Τράπεζες όπως η JPMorgan Chase, η HSBC, η Standard Chartered, η Deutsche Bank και η Bank of New York Mellon, διεκπεραίωσαν ξανά και ξανά ύποπτες συναλλαγές, συχνά εν γνώσει τους.

Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα

Ρώσοι ολιγάρχες έχουν χρησιμοποιήσει τις τράπεζες για να αποφύγουν τις κυρώσεις που υποτίθεται ότι θα τους εμπόδιζαν να μεταφέρουν τα χρήματά τους στη Δύση.

Η Deutsche Bank επί χρόνια, διευκόλυνε ένα δίκτυο ξεπλύματος χρήματος από τη Ρωσία, που διακίνησε πάνω από 10 δισ. δολάρια, το οποίο αγόραζε μετοχές στη Ρωσία και τις πουλούσε σε ευρωπαϊκές εταιρείες-σφραγίδες, μετατρέποντας τα «βρώμικα» ρούβλια σε πεντακάθαρα ευρώ και δολάρια.

Ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν χρησιμοποίησε την Barclays bank στο Λονδίνο για να αποφύγει κυρώσεις που είχαν σκοπό να τον σταματήσουν να χρησιμοποιούν χρηματοοικονομικές υπηρεσίες στη Δύση. Μερικά από τα μετρητά χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά έργων τέχνης.

Η Standard Chartered είχε συναλλαγές με την Arab Bank, για πελάτες με λογαριασμούς που είχαν χρησιμοποιηθεί για την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Στην αμερικανική Standard Chartered Bank, δύο υπάλληλοι αποκάλυψαν μεταφορές χρημάτων προς το Ιράν, τη Λιβύη, το Σουδάν και την Μιανμάρ, παρά το εμπάργκο, αλλά αντί να επιβραβευθούν, απειλήθηκαν, τρομοκρατήθηκαν και τελικά απολύθηκαν.

Η HSBC εμπλέκεται για διακίνηση εκατομμυρίων δολαρίων σε «πυραμίδες».

Ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι Ρόμαν Αμπράμοβιτς κάποτε είχε μυστικές επενδύσεις σε ποδοσφαιριστές που δεν ανήκαν στο σύλλογό του μέσω μιας υπεράκτιας εταιρείας.

«Ξέπλυμα» και στην Τουρκία

Στο στόχαστρο των αποκαλύψεων FinCEN Files της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων βρίσκεται και η τουρκική τράπεζα Aktif Bank για παράνομες δοσοληψίες. Εμπλέκεται ο Αλμπαϊράκ, γαμπρός του Ερντογάν.

Σύμφωνα με την DW, η Aktif Yatirim Bankasi ή Αktif Bank, φέρεται να έχει διαπράξει ξέπλυμα χρήματος σε μεγάλη κλίμακα για λογαριασμό ενός ευρύτατου δικτύου πελατών. Η Αktif Bank είναι μέρος της Calik Holding, ενός από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους στην Τουρκία, στον οποίο ανήκουν περισσότερες από 30 εταιρείες. H Calik, με τη σειρά της, έχει στενούς δεσμούς με την τουρκική κυβέρνηση. Μια σειρά «ύποπτων δοσοληψιών», όπως προκύπτει από τα FinCEN Fines, σχετίζονται με την την Calik Holding, την περίοδο που διευθύνων σύμβουλός της ήταν ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρός του Ερντογάν, ο οποίος είναι ο νυν υπουργός Οικονομίας.

Η έρευνα του ICIJ δείχνει ότι με τη βοήθεια της Aktif Bank, ξεπλύθηκε μαύρο χρήμα, το οποίο στη συνέχεια διευθετήθηκε στην αγορά. Σύμφωνα με τα αρχεία FinCEN, η Aktif Bank φέρεται να έχει μεσολαβήσει για ύποπτες συναλλαγές αξίας περίπου 91,6 εκατομ. δολαρίων (77,3 εκατομ. ευρώ) μέσω συνεργατών της στις ΗΠΑ.

2.500 φάκελοι Συνολικά για την υπόθεση έχουν συγκεντρωθεί 2.500 φάκελοι και σίγουρα αναμένεται να προκύψουν συγκλονιστικές αποκαλύψεις, που αναμένονται με ενδιαφέρον και φυσικά υπάρχει η ελπίδα πως θα βάλουν φρένο στις παράνομες δοσοληψίες των τραπεζών. Αναμένεται φυσικά να ανοίξει και μία μεγάλη δικογραφία, με έρευνες που ενδεχομένως να κρατήσουν σε μάκρος.Εκατοντάδες δημοσιογράφοι και νομικοί κοσκινίζουν τους φακέλους. Σπύρος ΠολυχρονόπουλοςFinCENσκάνδαλοαποκάλυψηΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑΑγορές
Keywords
Τυχαία Θέματα