Fed: Οι αμερικανικές τράπεζες αυστηροποιούν τους όρους δανεισμού

23:27 8/5/2023 - Πηγή: Reporter

Σύμφωνα με έρευνα της Fed, oι αμερικανικές εμπορικές τράπεζες αυστηροποίησαν τα κριτήρια για τη χορήγηση δανείων και η ζήτηση για εμπορικά και βιομηχανικά δάνεια αποδυναμώθηκε α' τρίμηνο, διευρύνοντας μια τάση που ξεκίνησε προτού εμφανιστούν οι πρόσφατες πιέσεις στον τραπεζικό τομέα.

Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό των αμερικανικών τραπεζών που έκαναν αυστηρότερους όρους σε εμπορικά και

βιομηχανικά δάνεια για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις αυξήθηκε στο 46%, από 44,8% το δ' τρίμηνο του 2022.

Η κατάρρευση τεσσάρων περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ από τον Μάρτιο πυροδότησε αναταραχή στον χρηματοπιστωτικό τομέα και αύξησε τις ανησυχίες ότι η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να εισέλθει σε ύφεση.

Ο Mάικλ Κάντροβιτς, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Piper Sandler σε σημείωμα προς τους πελάτες, σημείωσε ότι «η επιβεβαίωση των αυστηρότερων προτύπων δανεισμού ωθεί τις πιθανότητες ύφεσης ακόμη υψηλότερα.

Τίποτα δεν αποτελεί εγγύηση, αλλά αυτές οι πιθανότητες είναι δύσκολο να ανατραπούν».

Επιπλέον, το ποσοστό των τραπεζών οι οποίες ανέφεραν μεγαλύτερη ζήτηση για εμπορικά και βιομηχανικά δάνεια έπεσε κατά 55,6% το πρώτο τρίμηνο, νούμερο που συνιστά τη μεγαλύτερη πτώση από το 2009.

Το ποσοστό αυτό είχε μειωθεί κατά 31,3% το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με την έρευνα της Fed.

τράπεζες είχαν αρχίσει ήδη τη σύσφιξη της πίστωσης από την περασμένη χρονιά, σε μεγάλο βαθμό λόγω του υψηλότερου κόστους δανεισμού από τις αυξήσεις επιτοκίων της Fed.

Mε την πρόσφατη αύξηση κατά 25 μ.β, το εύρος των επιτοκίων της Fed διαμορφώνεται στο 5% - 5,25% και είναι το υψηλότερο εύρος από τον Αύγουστο του 2007, με τα στοιχήματα για «πάγωμα» των ανόδων να κερδίζουν έδαφος.

Παρ' όλα αυτά, ο Πρόεδρος, Τζερόμ Πάουελ ήταν προσεκτικός στις διατυπώσεις του, εν μέσω τραπεζικής κρίσης και φόβων ύφεσης, με πολλούς επενδυτές να χαρακτηρίζουν τις τοποθετήσεις τους ως «γερακίσιες».

FEDαμερικανικες τραπεζεςδανεισμόςεπιτόκια
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα