Fed: Ο Πάουελ έβαλε «κόφτη» στα περί μείωσης επιτοκίων

Οι επενδυτές έχουν καταλήξει ως επί το πλείστον στο συμπέρασμα ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) έχει ολοκληρώσει τον κύκλο των αυξήσεων επιτοκίων και ήδη προσβλέπουν σε μειώσεις το επόμενο έτος, πιθανώς ήδη από το πρώτο εξάμηνο του 2024. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ ήρθε για να «χαλάσει» το αφήγημα των επενδυτών, τονίζοντας εμφατικά πως «δεν έχουμε

τελειώσει τόσο γρήγορα».

«Έχοντας φτάσει τόσο γρήγορα τόσο μακριά, η Fed προχωρά προσεκτικά, καθώς οι κίνδυνοι υπο- και υπερ-βολικής σύσφιξης γίνονται πιο ισορροπημένοι», είπε ο Πάουελ την Παρασκευή (1/12) μιλώντας σε πάνελ στο Spelman College της Ατλάντα.

«Θα ήταν πρόωρο να συμπεράνουμε με σιγουριά ότι έχουμε επιτύχει μια αρκετά περιοριστική στάση ή να κάνουμε εικασίες για το πότε θα μπορούσε να χαλαρώσει η πολιτική μας», δήλωσε.

Τα σχόλια του Πάουελ έρχονται λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από την επερχόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, στις 12-13 Δεκεμβρίου. Η Fed αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στο υψηλό 22 ετών για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση.

«Οι πλήρεις επιπτώσεις της σύσφιξής μας πιθανότατα δεν έχουν γίνει ακόμη αισθητές. Η σθεναρή απάντησή μας στον πληθωρισμό συνέβαλε επίσης στη διατήρηση της αξιοπιστίας της Fed που κερδήθηκε με κόπο, διασφαλίζοντας ότι οι προσδοκίες του κοινού για μελλοντικό πληθωρισμό παραμένουν καλά στερεωμένες», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Μάλιστα, είπε ότι «είμαστε έτοιμοι να “σφίξουμε” περαιτέρω την πολιτική μας εάν χρειαστεί να το κάνουμε».

#FEDERAL_RESERVE #Τζερόμ_Πάουελ #Νομισματική_Πολιτική #ΚΕΝΤΡΙΚΗ_ΤΡΑΠΕΖΑ_ΗΠΑ #επιτόκια #αυξομειώσεις
Keywords
Αναζητήσεις
fed-o-paouel-evale-kofti-sta-peri-meiosis-epitokion.htm
Τυχαία Θέματα